Sentinel – budúce európske družice

Družice Sentinel sú doslova chrbticou projektu GMES (GSC). V súčasnosti sa vyvíja 5 generácii týchto družíc, a na ich vývoji a výrobe sa môže účastniť aj Slovensko. Tieto družice bude dopĺňať misia JASON-CS, ktorá. by sa mala stať súčasťou projektu GSC. Rozhodntie by malo padnúť na zasadnutí ministrov ESA v roku 2012.

V marci 2010 ESA a Thales Alenia Space podpísali kontrakt v hodnote 270 miliónov € na výstavbu druhých exemplárov družíc SENTINEL 1 a SENTINEL 3

Sentinel-1

Tieto družice poskytnú kompletné meteorologické údaje. Aby sa zabezpečil 24 hodinový monitoring, tak sa vybralo C-pásmo. Na podobných frekvenciách pracujú aj pozemné meteorologické radary.
Radary tu budu pracovať v 4 módoch. Základný mód je interferometria. Takto sa zabezpečí rozlišovacia schopnosť okolo 5 metrov. Šírka záberu radaru bude 250 km. Pri použití dvoch družíc sa zabezpečí pokrytie celého povrchu Zeme v stredných zemepisných šírkach približne raz za dva dni. Štart prvého satelitu sa plánuje na koniec roka 2012.

Sentinel-2

Tieto družice budú snímať povrch Zeme v 13 spektrálnych pásmach v optickej oblasti. Rozlíšenia budu od 10, 20 a 60 metrov. Šírka záberu bude 290 km. Dve družice budú schopné pokryť celý povrch Zeme v 6 dňovom cykle (pri rovníku) a v 3 dňovom cykle (v stredných zemepisných šírkach). Štart prvej družice je plánovaný na rok 2013.

Sentinel-3

Na týchto družiciach bude viacero prístrojov. Prístroje SLST (Sea and Land Surface Temperature) budú zaznamenávať teplotu povrchu Zeme a oceánov. Prístroje OLCI (Ocean and Land Colour Instrument) budú zaznamenávať aktivitu oceánskeho chlorofylu a pokrytie povrchu Zeme rastlinstvom. Radarový výškomer RA (Radar Altimeter) bude zisťovať topografiu povrchu Zeme a oceánov.
SLST a OLCI budú schopné pokryť povrch Zeme v stredných zemepisných šírkach v cca 24h intervaloch. Rozlišovacia schopnosť bude cca 300 metrov.
Štart prvej družice je plánovaný na rok 2013.

Sentinel-4 a Sentinel-5

Na týchto družiciach budú prístroje na sledovanie zloženia atmosféry. Družice budú na geostacionárnej a na polárnej dráhe. Dáta z družíc budú mať veľmi veľkú časovú a priestorovú presnosť. Štart prvej družice Sentinel-4 je plánovaný na rok 2018 v rámci MTG (Meteosat Third Generation). Štart druhej družice Sentinel-4 je plánovaný na rok 2020 v rámci projektu, ktorý bude nasledovať po projekte EPS (EUMETSAT Polar System).
Prekurzor misie Sentinel-5 je plánovaný na vypustenie v roku 2014. V tomto období totiž bude končiť ENVISAT, tak je dôležité pokračovať v zbere dát až do vypustenia družice Sentinel-5.

Jason-CS

Na tejto družici sa bude nachádzať presný radarový výškomer. Bude dodávať presné radarové výškové dáta z dráhy z nízkym sklonom. Bude dopĺňať Sentinel-3 a bude dodávať veľmi presné dáta o povrchu oceánov pre námorné účely a pre klimatológov. Štart družice je plánovaný na rok 2017.

Zdroje:Internetová stránka ESA (www.esa.int); ESA Bulletin number 142 (May 2010)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.