Boli sme na Kosmos News Party 2011

Minulý víkend sa v kúpeľnom mestečku Lázně Bohdaneč pri Pardubiciach konal už 11. ročník najväčšieho stretnutia fanúšikov kozmonautiky a výskumu vesmíru v strednej Európe, známeho pod názvom Kosmos News Party. V hoteli Technik sa stretlo na 100 nadšencov, profesionálov i amatérov, ktorí si počas troch dní vypočuli celkom jedenásť prednášok z rôznych oblastí týkajúcich sa výskumu a využívania vesmíru.



Ústrednou témou bolo 50. výročie letu prvého človeka do vesmíru J.Gagarina, avšak na podujatí neostalo len pri histórii kozmonautiky. Naopak, najväčšiu pozornosť pútali najnovšie experimenty z Astrobiológie (skúmanie možnosti vzniku a vývoja živých systémov mimo planéty Zem), let stratosférického balóna Julo1 organizácie SOSA, či prednáška o Izraelskej účasti v mimoriadne prestížnej súťaži „Google Lunar X Prize„, kde prvú cenu vo výške 30 miliónov dolárov získa tá skupina, ktorá ako prvá dokáže do roku 2015 postaviť sondu schopnú pristáť na Mesiaci a poslať späť na Zem TV zábery v HD kvalite.

Medzi prednášajúcimi boli aj žijúce legendy českej kozmonautiky, Karel Pacner, popularizátor a autor sci-fi románov, svedok štartu misie Appollo 11 (prvý ľudia na Mesiaci), Boris Valníček, známy solárny astronóm českej Akademie věd a autor mnohých kníh, napr. „Kosmická velmoc Europa„, či Antonín Vítek, popredný český znalec kozmonautiky.

Podujatie Kosmos News Party organizuje Milan Halousek z Českej kozmickej kancelárie, v spolupráci s KosmoKlubom. Podobné podujatie s názvom Slovak Space Party sa koná v dňoch 21.-23.10.2011 v Strečne pri Žiline, nenechajte si preto ujsť toto stretnutie plné zaujímavých prednášok, nápadov a diskusií o výskume a využívaní vesmíru ani tento rok!

Odkazy:
Foto-galéria z podujatia
SOSA na Slovak Space Party 2010
www.kosmo.cz
www.slovakspace.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.