ESA a jej brána do vesmíru

Kde má Európska vesmírna agentúra svoj kozmodróm? Pozrime sa bližšie na toto miesto, ktoré je Európskou bránou do vesmíru a umožňuje tým Európe samostatne pôsobiť vo vesmírnom space biznise a súčasne garantuje Európe jedno z najdôležitejších postavení vo svete lietania do vesmíru a jeho výskum. Európsky kozmodróm je situovaný na severovýchode juhoamerického kontinentu, vo Francúzskej Guiane, zámorskom teritóriu Francúzska. V roku 1964 si vybrala Francúzska vláda Kourou pre svoju základňu, z ktorej bude vypúšťať na orbitu svoje satelity. V tej dobe bolo v hre ďalších 14 miest na Zemi.

V roku 1975, krátko po vzniku Európskej vesmírnej agentúry, prišla Francúzska vláda s ponukou zdieľania svojich kapacít v Kourou a týmto ponúkla tieto priestory do plnohodnotného užívania novovzniknutej Európskej vesmírnej agentúre – ESA. Na oplátku ESA ponúkla zdokonalenie a modernizáciu všetkých systémov tohto kozmodrómu a rovnako začala s prípravou a s budovaním nových štartovacích zariadení pre rakety Ariane, ktoré boli vtedy ešte len vo vývoji. Kozmodróm vo Francúzskej Guiane – CSG (Centre Spatial Guyanais) sa stal Európskou bránou do vesmíru. ESA odvtedy financuje celkove dve tretiny ročného rozpočtu kozmodrómu a rovnako zastrešuje investície potrebné do udržiavania a rozvoja top služieb tohto kozmodrómu. ESA rovnako financuje nové zariadenia a ich vývoj, ako napríklad komplexy a zariadenia pre produkciu a vývoj nových nosičov ako Vega alebo výstavbu a spustenie nových kapacít pre nosiče a vesmírne lode Sojuz.

Ideálne miesto pre štarty rakiet

Kourou leží na rovnobežke 5°3′, len niečo viacej ako 500 km od rovníka. Táto blízkosť k rovníku ho robí ideálnym miestom pre vypúšťanie na geostacionárnu transferovú orbitu, nakoľko je potrebných len veľmi málo korekcií, aby sa vypúšťaný satelit dostal na potrebnú trajektóriu ihneď po štarte. Nosiče majú pri štartoch taktiež výhodu síl vytváraných pohybom Zeme, resp. jej rotáciou okolo vlastnej osi. Tieto sily pomáhajú zvýšiť rýchlosť každej štartujúcej rakety zrýchlením až 460 m za sekundu. Tieto dôležité faktory napomáhajú rovnako šetreniu s palivom a tým zároveň peniazmi a predlžujú aktívny život satelitov. Vďaka svojej geografickej polohe umožňuje Európsky kozmodróm štarty pod uhlom 102° a týmto je ideálnym miestom pre širokú škálu misií (ako východných tak aj severných). V skutočnosti je jeho poloha až taká výhodná, že je z neho možné uskutočniť akékoľvek vesmírne misie. Rovnako je však dôležitý aj iný faktor, ktorým je bezpečnosť. Európska Guiana je veľmi riedko obývanou oblasťou na Zemi s veľmi nízkou populáciou. Až 90% tejto krajiny tvoria tropické dažďové pralesy. A toto miesto je taktiež mimo ohrozenia cyklónov a zemetrasení. Vysoká úroveň efektívnosti, bezpečnosti a spoľahlivosti kozmodrómu ESA je dobre známa. Preto jeho služby využívajú nielen európski klienti na štarty svojich satelitov, ale rovnako klienti z krajín ako sú USA, Japonsko, Kanada, India a Brazília.

Do dnešných dní už ESA investovala do rozvoja a výstavby pozemných kapacít kozmodrómu cez 1,6 bilióna EUR. ESA tu vlastní špeciálnu infraštruktúru vybudovanú pre štarty rakiet Ariane, budovy na prípravu rakiet a satelitov, riadiace strediská štartov a kontroly misií a taktiež továreň na výrobu paliva do rakiet.

Obr.1 Štartovacia rampa pre rakety Ariane Obr.2 Ariane 5 v Kourou
Obr.3 Kourou z lietadla Obr.4 Anténa sledovacej stanice v Kourou po štarte rakety
  • Pozrite si virtuálnu prehliadku kozmodrómu ESA na stránkach vesmírnej agentúry ESA

    Článok bol prevzatý z portálu spaces.sk

  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.