Neúspešný štart nosiča Proton-M

Dnes (2. júla 2013) o 2:38 UT (4:38 SELČ) neúspešne odštartovala nosná raketa Proton. Mala vyniesť na obežnú dráhu 3 družice navigačného systému GLONASS-M. Štart odvysielal v priamom prenose spravodajský kanál Rossija 24.

Hneď po štarte ale začali problémy. V cca 15 sekunde Proton zmenil smer a rýchlo začal klesať k zemi a rozpadávať sa. Po dopade nastala explózia.
Prvé správy z RIA Novosti hovoria o tom, že nikomu sa nič nestalo. Nehrozí ani ekologická katastrofa. Vysoko jedovatý hydrazín totiž pri výbuchu vyhorel a zvyšky paliva rozložil dážď.
Zvyšky rakety dopadli cca 2km od miesta štartu. Udalosť sledujeme a článok o tomto neúspešnom štarte budeme aktualizovať.


Štart Protonu-M v priamom prenose kanálu Rossija24

Aktualizované 2. júla o 10:05:
RIA Novosti priniesla správu, v ktorej sa hovorí, že motory DM-03 nemohli spôsobiť haváriu. Agentúra citovala tlačové vyhlásenie firmy RKK Energija (výrobca motorov).
Aktualizované 2. júla o 11:05:
RIA Novosti už špekuluje o personálnych zmenách. Je možná zmena vo vedení Chruničevovho štátneho kozmického vedecko-výrobného strediska (výrobca nosičov Proton). Zdroj však pre agentúru uviedol, že personálne zmeny vo vedení sa môžu urobiť až po presnom určení príčiny zlyhania.
Aktualizované 2. júla o 11:16:
RIA Novosti priniesla správu o možnej príčine zlyhania Protonu-M. Podľa zdroja z kozmického priemyslu šlo o chybu v riadiacom systéme rakety.
Aktualizované 2. júla o 11:45:
Na stránke russianspaceweb.com sa už zjavil čiastočný prepis telemetrie (ten uverejnila agentúra Interfax).
Raketa sa začala odchyľovat od osi letu už po 4 sekundách od štartu. V 12tej sekunde sa zvýšili vibrácie. V 17tej sekunde sa mal vypnúť motor. Raketa sa začala rozpadať a dopadla (s výbuchom) v 32 sekunde letu. Podľa všetkého sa však motor nevypol. Na videu zo štartu vidieť ťah motora až po dopad rakety na zem.
Už sa zverejňujú prvé odhady škôd. Satelity GLONASS-u podľa všetkého neboli poistené.
Aktualizované 2. júla o 12:20:
Premiér Ruskej federácie Medvedev požiadal svojho vicepremiéra Rozogina o zostavenie komisie, ktorá by vyšetrila príčinu udalostí.
Komentátor agentúry RIA Novosti Konstantin Bogdanov veľmi ostro skritizoval situáciu v ruskom kozmickom priemysle. Povedal, že nie sme schopní udržať a rozvíjať zdedenú sovietsku infraštruktúru. Ďalej poukázal na podfinancovanie kozmického priemyslu, na klesajúcu úroveň absolventov technických škôl. Poukázal aj na fakt, že najlepší ruskí odborníci pracujú v zahraničí. Toto všetko môže podľa neho viesť až ku kolapsu kozmického priemyslu.
Aktualizované 2. júla o 14:15:
RIA Novosti uviedla, ze ruskí odborníci na kozmické lety majú k dispozícii kompletnú telemetriu z rakety Proton-M. Dekódovanie a spracovanie dát potrvá približne 2 dni. Až potom bude známa presná príčina havárie. Zatiaľ sa javí ako najpravdepodobnejšia príčina pádu porucha riadiacej jednotky rakety.

Zdroje: spravodajstvo televízie Rossija 24 a servis spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.