Keď divadlo robia Perzeidy

Azda najobľúbenejší meteorický roj pre všetkých pozorovateľov nočnej oblohy sú Perzeidy. Tento rok svoje maximá dosahujú meteory presne dnes v noci z 12. na 13. augusta.

Laici tento úkaz nazývajú aj „padanie hviezd“ alebo slzy svätého Vavrinca a je možné ho pozorovať každoročne približne v rovnakom čase. Perzeidy sú rýchle jasné meteory (do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s) a často za sebou zanechávajú stopu. Ich radiant (miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú) je v súhvezdí Perzea, ktorý bude v čase maxima 75° nad východným obzorom. Pozorovateľ môže narátať za hodinu 20 až 40 meteorov patriacich tomuto roju, okrem nich však zbadá aj meteory z iných zdrojov. Perzeidy rozpoznáme tak, že smer ich letu je od patričného radiantu, pričom v jeho blízkosti sú krátke a pomalé, ďalej od neho zase dlhé a rýchle.

Ak sa predpovede pozorovateľov po celom svete nemýlia, mohli by sme tento rok pozorovať až stovky „padajúcich hviezd“ za hodinu v Európe a Ázii. V Severnej Amerike niečo okolo 80 meteorov za hodinu. Dobrá správa je že v noci nebude výhľadu prekážať ani nepriateľ všetkých pozorovateľov nočnej oblohy – Mesiac . Bude pred prvou štvrťou a zapadne približne o 22:09 LSEČ.

Ako meteorický roj pozorovať?

Svoje maximá by mali meteory dosiahnuť dnes v noci medzi 20:15 a 22:45 letného stredoeurópskeho času, kedy je najlepší čas na pozorovanie. Nie je potrebný ďalekohľad, stačí iba dobrý zrak, a miesto čo najviac vzdialené od akéhokoľvek osvetlenia alebo mestských svetiel.

Zdroj: astronomy.com, astro.sk