Space Mafia má slovenského člena

International Space University (ISU), je štvrť storočia stará inštitúcia, založená tromi absolventmi MIT 12 Apríla 1987. Todd B. Hawley (RIP), Bob Richards a Peter Diamantis (Singularity University, X-Prize, Planetary Resources) sa zhodli na tom, že na svete napriek potenciálu vesmíru, neexistuje univerzita, ktorá by naučila študentov o vesmíre a zároveň spojila rôzne disciplíny. Rozhodli sa teda založiť vlastnú s trojfázovým plánom: Cestujúci program hosťovaní každý rok inou univerzitou, stabilný kamenný kampus a nakoniec vesmírny kampus mimo Zeme.

Na začiatku to bola radikálna myšlienka, otvoriť tajomstvami opradený sektor a začať ho z vnútra meniť nápadmi generovanými študentmi v rámci štúdia. Radikálne sa vtedy zdali aj hodnoty, na ktorých sa zakladatelia zhodli na troch I (International, Interdisciplinary, Intercultural) a tak chceli presadiť medzinárodnú kooperáciu rôznych kultúr a smerov vzdelania.Kočovné programy nazvané SSP (Space Studies Program) čoskoro prerástli a bola potrebná dostatočne neutrálna pôda vhodná na kampus pre študentov Masters programu. Vyhralo mesto Štrasburg v Alsas z (ne)pochopitelných dôvodov, ako vzdialenosť od Bruselu a Paríža, či dokonca nová budova od regiónu.

Skoro v strede druhej fázy univerzity som sa tam dostal, práve včas aby som pomohol naplánovať tretiu fázu vývoja ISU. Ako som sa tam teda ako prvý Slovák dostal?

Už od mala ma fascinovala veda, ale po roke mat-fyzu na UK som zistil, že na výskum treba hlavne peniaze a presunul som sa študovať bakalára, MBA a neskôr aj prednášať biznis do Austrálie. Keď som sa po siedmych rokoch vrátil na rodnú hrudu na začiatku krízy mohol som akurát tak do veľkej modrej firmy robiť. Napriek môjmu stálemu samo-štúdiu a dychtivosti objavovať novinky vedy a techniky som sa vo svojom zamestnaní nudil (a z môjho 54 tisícového učiteľského platu stal plat 10 tisícový). Začal som preto virtuálne pracovať pre The Mars Society simuláciu MDRS ako riaditeľ podpory misie pri analógových výskumoch obývania Marsu. Univerzitu samu som našiel cez vesmírneho právnika, absolventa a prednášajúceho ako súčasť jedného tímu v MDRS, ktorý mi túto univerzitu priblížil.

Po odchode z IBM som sa začal ponárať do rastúcej start-up scény v Bratislave a po krátkych flirtoch zo start-upmi ako dailymale.sk, myspectral.com a uniapps.sk som cítil stále nespokojnosť. Nik mi neveril že ťažiť asteroidy je pre ľudstvo vykúpením, peniaze sa nehrnuli a (moje od strednej školy) vysnívané mesto na Marse sa stále neblížilo k realite. Nasledovala mierna depka, z ktorej ma dostala správa o prijatí na ISU, nasledovala správa po ktorej som sa skoro vznášal, dostal som štipendium od NASA a rodičia sa rozhodli ma podporiť v mojom sne. Hlásil som sa síce na SSP, keď vás prijmú na Masters, nehádate sa.

Štrasburg ma uvítal nedostatkom bývania, strašne depresívnym počasím, za celý December bolo vidno Slnko len 30 hodín, nedostatkom anglicky hovoriacich ľudí a krátkymi otváracími hodinami. Prvý modul sa mi zdal príliš základný, ale mať oznámkované úlohy typu: vystreliť raketu z hranice smer Nemecko a zachrániť vajíčko-astronauta boli celkom v pohode. Zistil som, že kvôli legislatíve ITAR sa moc nových, praktických a technických vecí nedozviem v rozumnom detaile. Ak máte radi matiku či fyziku nájdete ju v ISU iba ak si ju prinesiete v hlave alebo ste dobrý samo-študent. Hlavným prínosom sú ľudia s ktorými máte možnosť komunikovať a stretnúť.




Plánujeme Mesačný kampus pre ISU (Marcin Bujar, Sireesh Palikonda, Jim Burke, Daniela Stupar, Aleš Nohel, Seung Beom (Bill) Hamm) ISU Symposium, IAC2013
Stretli sme sa s mnohými astronautmi a inými legendami vesmírneho a vedeckého sveta ako napríklad cez video s Chris McKay, Peter Diamantis alebo Niel deGrasse Tyson. Naživo sme stretli hlavne diplomatov keďže kancelárom sa po smrti Arthur C. Clarke stal momentálny Direktor ESA,General Jean-Jacquez Dordain a predstavenstvu zas šéfuje dvojka z Európskej Komisie. Mal som dokonca tú česť napísať dva články s Jim Burke-om (človek, ktorý s von Braun-om presvedčili JFK aby podporil pristátie na mesiaci), ktorý je stále plný elánu a je nevýslovne inšpiratívny a plný historiek.

Výlety to vesmírnych spoločností boli zaujímavé navštívili sme napríklad Airbus, SES, Ariane Space, CNES a poväčšine nás sprevádzali absolventi ISU, neraz v roli senior Vice President .

Najlepším výletom bol ale, samo-organizovaný výlet do Moskvy, kde sme navštívili nielen Moscow Aviation Institute, ale aj spoločnosť Energia a záhadné mesto Star City. Zmena prístupu bola badateľná, namiesto 2 metrového odstupu od nepriestrelného skla, za ktorým bol polo-zahalený satelit (ako bolo zvykom v EU) nás vítali pristávacie kapsule Gagarina a Tereškovovej. Keby otvory neboli také malé isto by sme vliezli aj dnu, museli sme sa uspokojiť nasávaním prebytkovej radiácie len našimi dotykmi a objatiami.




V miestnosti Marsu v MAV sa dozvedáme priamu príčinu neúspechu sondy Phobos-Grunt
Pri návšteve Star City bolo zas jednoduché odstúpiť na pár krokov od skupinky a mohli ste si pokecať s budúcimi kozmonautmi, ktorý tam popri nás trénovali a občas za-pózovali pred našimi foťákmi.

Pracovné umiestnenie bolo tiež niečo extra, a aj keď ja sám som smeroval do privátneho sektora, tým ktorým sa rozhodli pre NASA si užili prechádzku priestormi SpaceX pod taktovkou Elona Muska alebo návštevu Virgin Galactic a Google.

Aby som to celé zhrnul, najdôležitejším prínosom boli ľudia: fakulta, profíci a hlavne spolužiaci. Samozrejme sa našlo pár prednášok, ktoré niečím prekvapili aj mňa ako napríklad prednáška o anti-gravitácii, impulznom pohone a nad-svetelnom pohone ma prekvapilo, že sú už všetky experimentálne potvrdené. Space mafia ako sa niečo menej ako 4 tisíc absolventov nazýva, je konečne aj na Slovensku.

Aleš Nohel

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.