Súťaž Axe Apollo o suborbitálny let na XCOR Lynx

buzzaldrin

Portál kozmonautika.sk vám prináša článok od Roberta Vokála, ktorý vyhral celosvetovú súťaž o letenku do vesmíru. Letieť by mal v roku 2016.

Začalo to nenápadne, aj keď som k tomu smeroval asi už odmalička. Chcel som lietať, chcel som ísť tam, kde ešte nikdy nikto nebol. Chcel som zažiť skúsenosti, ktoré nikto nezažil. Na prvý pohľad môžem vyzerať ako obyčajný adrenalínový blázon. Dobrovoľne podstupujem aktivity, pri ktorých niektorým ľuďom dvíha žalúdok už len video. Lietanie je drahé, a teda som sa rozhodol, že začnem padaním. Skočil som sólo zoskok, potom som sa rozhodol si spraviť Accelerated Free Fall kurz, a dnes mám 40 zoskokov z výšky 4000 mnm. Nejedná sa však o lietanie, ale voľný pád. A tak som pokračoval smerom k dlhším pobytom vo vzduchu. Paraglide je podľa mňa najjednoduchšia a najlacnejšia forma lietania, aj keď je obmedzená charakterom vzdušných prúdov, prípadne je potrebné mať na chrbte hlučný motor. Keď však človek len tak z kopca naberie výšku, a letí, je to krásny pohľad. Bolo iba otázkou času, kedy budem chcieť ísť vyššie a ďalej. Pre financie som začal na počítačovom simulátore. Postupne ako som sa zlepšoval, a podarilo sa mi doletieť na vesmírnu stanicu ISS, či pristáť na Mesiaci, som sa začal venovať vesmíru viac. Chcel som ho pochopiť, chcel som vedieť, čo by som v živote mal spraviť, aby som sa raz na našu Zem mohol pozrieť z takej vzdialenosti. Súťaž Axe Apollo som na začiatku ignoroval, neveril som, že je to skutočný let do vesmíru (ani suborbitálny), neveril som, že to naozaj môže vyhrať nejaký obyčajný človek.

padak

Adrenalín video: http://www.youtube.com/watch?v=zjXDebkdCTw

Všetko začalo kúpou deodorantov a klikaním na sociálnych portáloch. Preštudoval som si pravidlá a rozhodol sa, že napriek výhodnosti jednotlivých výhier, chcem ísť po celkové víťazstvo. Môj teraz už úspešný príbeh sa začal písať v Budapešti na festivale Sziget. Okrem samotného hudobného programu, ktorý stál za to, sme absolvovali niekoľko súťažných disciplín. Na začiatku sme prešli kompletnou zdravotnou prehliadkou vo vojenskej nemocnici Kecskemet. Skúšali náš zrak, sluch, kondíciu, kardio, a iné zdravotné testy. Mali sme pilotské skúšky na reflexy a pamäť, a navštívili sme aj pretlakovú komoru. Ďalší deň nás čakal teoretický test z fyziky, chémie, astronómie, biológie, produktov Axe a samostatne hodnotená krátka esej v anglickom jazyku na tému „Prečo mám byť práve ja astronaut“. Potom už ostávala iba najťažšia úloha – prekážková dráha. Slalom s helmou na hlave, lanová stena, gyroskopická guľa, preliezky a na koniec rúra plná sprchového gélu. Hotovo, vyhodnotenie bolo napäté, no keď som počul svoje meno zasiahla ma obrovská radosť, zážitok teda nekončí na festivale. Ide sa na Space Camp.

madar

hura

Na Floridu som sa pripravoval ešte intenzívnejšie. Vedel som, že mám šancu okolo 20%, a to je niečo, čo človek nechce pokaziť. Kondícia, sila, telo aj mozog, nič som nechcel podceniť. Aj keby som nevyhral, čakal ma jeden z najlepších týždňov v mojom živote. Spoznal som 107 skvelých ľudí zo 75 krajín celého sveta, s rovnakým snom. Space Camp bol kúsok od Kennedy Space Centra, vesmír a kozmonautika boli všade cítiť. Okruh historickými časťami vesmírneho komplexu, aj prehliadka Space Centra spolu s čerstvo odparkovaným Atlantisom, by som mohol absolvovať každý deň. Ale dosť bolo srandy, ide sa na seriózne súťaženie.

astronaut

Let stíhačkou SIAI Marchetti dal zabrať každému. Krátka beztiaž, 30 sekundové 4 až 5G preťaženie, akrobacie aj synchrónny let bol ako z Top Gun-u. Bez problémov som to vydržal, dokonca by som chcel skúsiť viac. Kiež by som jedného dňa vedel takto pilotovať. Keď sme čakali na centrifúgu, dozvedeli sme sa, že o pár minút štartuje Falcon 9 od SpaceX. Nečakané obohatenie o reálny vesmírny štart posilnilo moju chuť vyhrať, bol to nádherný pohľad. Najviac obávaná centrifúga mala našťastie preťaženie iba okolo 2 až 3 G, bolo to oveľa ľahšie ako stíhačka.

stihacka

centrifuga

Nasledovala prekážková dráha, ešte ťažšia a dlhšia ako na Szigete. Na úvod lezecká stena, preskákať prekážky, švihadlo, strelnica, kliky, brušáky, rúry, a nakoniec sa spustiť na lane. Pár hodín som to predychával, bol som z mojej štvorice posledný, snažil som sa ostať pozitívne naladený, ale v hlave zneli aj pochybnosti. Plánovaný parabolický let nebolo v súťaži možné absolvovať, pokazilo sa niečo na lietadle ZeroG. Napriek snahe všetkých zúčastnených sústrediť sa na pozitíva, bolo cítiť sklamanie vo vzduchu.

blato

Ostával nám teda posledný deň, zopakovali sme si návštevu Kennedy Space Centra a na obed sme mali naplánovaný test. Oblasti boli podobné, fyzika, astronómia, či elektrotechnika. Tento krát tam bolo aj zopár chytákov, aj pár vecí, ktoré sme nemali ako vedieť. Posledné otázky som krúžkoval už iba na náhodu. Záverečnou disciplínou bolo postaviť model rakety a úspešne ju odpáliť, kde sme sa ako team rozhodli pre pohon mentos a pepsi, čo nevyšlo podľa predstáv.

spacecamp

Ostávalo teda už iba zistiť víťazov. Atmosféra nočného Kennedy Space Centra je nezabudnuteľná, Buzz Aldrin nám prehovoril do duše aj s ostatnými porotcami, všetci sme dostali certifikát o absolvovaní a následne to začalo. Každý odpočítaval popri tlieskaní od 23 nižšie. Miesta ubúdali, napätie stúpalo…Keď som ale počul, že „…zo Slovenska…“ už som nevnímal, vyskočil som od radosti a utekal na pódium si prevziať letenku od Buzz-a Aldrin-a. Nedokázal som potlačiť slzy, môj sen sa zmenil na realitu, môj boj bol úspešný. Vyhral som suborbitálny let a s radosťou si na neho 2 roky počkám. Bude to zážitok ako nič na tomto svete. Nasledujúci deň sme sa ešte dozvedeli, že lietadlo ZeroG je opravené, a ak chceme, víťazi môžu ísť absolvovať beztiažový let. Napriek tomu, že ma mrzelo, že to nevyskúšajú všetci som išiel. Je to neopísateľný pocit len tak poletovať priestorom, zákony fyziky akoby nefungovali tak ako majú. Tých 15 parabol po 30 sekúnd na jednu by som prial vyskúšať každému.

buzzaldrin

lynx_Mk-II-flight-profile_v07

Vidieť je viacej ako počuť, preto dopĺňam link na môj rozsiahly report, od mojich začiatkov až po opis ako bude suborbitálny let vyzerať, a je toho dosť. Pre tých, ktorý to nechcú celé čítať je na konci 17 minútové video od Szigetu až po ZeroG let. Je tam celý let stíhačkou, celá prekážková dráha aj celý ZeroG let.

report: www.spacemanchampionship.com

moje video: http://www.youtube.com/watch?v=ppq5-h5w3R8

Taktiež odporúčam si pozrieť 12.4.2014 o 20:15 na televízii Daj To dokument „Cesta do vesmíru“ o Axe Apollo (originálne „Generation Astronaut“). Pripájam aj upútavku na dokument.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=jOa1XZPpk4s