Súťaž “Expedícia Mars”: začal sa konkurz do medzinárodnej kozmickej posádky

EMSúťaž Expedícia Mars je jediná svojho druhu v celej Európe. Najmä pre Slovensko zohráva dôležitú úlohu, nakoľko pripravuje budúcu generáciu špecialistov, ktorý pomôžu s rozšírením nášho kozmického programu po vstupe do Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

“Nakoľko už tento rok by malo Slovensko vstúpiť s ESA do užšej spolupráce, v rámci ktorej bude prebiehať aj intenzívna výmena študentov a mladých výskumníkov, považujeme Expedíciu Mars za ideálnu formu vzbudzovania záujmu mladej generácie o výskum a využívanie vesmíru a najmä o štúdium príslušných oborov – fyziky, matematiky, biológie, a ďalších, pri výskume vesmíru nesmierne dôležitých.”, tvrdí tajomník Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, Mgr. Alexander Kutka.

Pre viac info viď expedicemars.eu

Česko-Slovenská súťaž Expedícia Mars 2014, ktorá už piatym rokom dáva mladým Slovákom príležitosť stať sa kozmonautmi a podstúpiť astronautický výcvik v Európskom vesmírnom centre v Belgicku, bola zahájená 11.4 v IQLandii v Liberci – najväčšom vedecko – technickom centre v Českej republike. Súťaž je každoročne vyhlasovaná Dětskou tiskovou agenturou, Českou kozmickou kanceláriou a Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity.

Viď aj fotky z minulých ročníkov

“Súťaž sa skladá z niekoľkých kôl, ktoré sa svojou náplňou blížia výberových konkurzom na astronautov svetových kozmických agentúr. V priebehu výberu si kandidát vyskúša nielen psychologické testy a domáce experimenty, ale aj akčný trojdenný kemp, ktorý sa už tradične uskutoční v Škole v prírode v Terchovej. Na ňom sa testuje schopnosť kandidátov spolupracovať. A práve v Terchovej bude vybraných 12 detí do medzinárodnej kozmickej posádky.“ hovorí Michal Vojsovič zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, organizátor Expedície Mars na Slovensku. “Na Európske vesmírne centrum mám úžasné spomienky. Trénovali sme na reálnych astronautických simulátoroch, kde sme si vyskúšali napríklad stav bez tiaže, konštrukciu satelitu alebo aj odpaľovanie viacstupňových rakiet. Na záver celého výcviku sme prešli simulovaným letom do vesmíru, pri ktorom sme museli čeliť všetkým možným problémom – výpadku kyslíka, palivových článkov alebo počítačov. Celý výcvik sme si nesmierne užili a kebyže to je možné, idem znovu.” nadchýňa sa finalistka Valentína Čepcová. Slovenskí finalisti Roman Sekej a Marek Holienčin s ňou súhlasia: „Pobyt V Euro Space Centre a celkovo celý výberový proces boli jeden z naj okamihov v mojom živote”.

Navyše, príležitosti ako je táto môžu rozhodovať aj pri skutočnom lete na Mars. “Skutočný let na Mars sa plánuje na obdobie 2030-2035 a teda vtedy, keď budú mať terajší účastníci okolo 35-40 rokov, čo je ideálny vek na let. A aj keď sa účastníkovi nepodarí letieť zrovna na Mars, vďaka Expedícii si už teraz našlapne k úspešnej kariére v oblasti vedy a techniky a bude sa teda môcť na lete aj priamo alebo nepriamo podielať. To dokazujú aj úspechy finalistov, ktorí po návrate z ESC vyhrávajú medzinárodné kolá súťaží. Bývalým finalistom sa už podarilo vyhrať hodnotné ceny na súťažiach Intel ISEF, Odysseus alebo NASA Space Settlement Contest. Vďaka Expedícii sa tiež mnohým podarilo dostať na prestížne letné kempy organizované NASA a ESA a univerzity, ako napríklad Cambridge.” hovorí ďalej Alex Kutka.

Zúčastniť sa môže každý vo veku od 13-18 rokov, ak sa zaregistruje na stránke www.expedicemars.eu do 11.6.2014. Súťaž bude aj tento rok prebiehať pod patronátom kozmonautov Vladimíra Remeka a Ivana Bellu, projekt podporujú poslankyne Europského parlamentu Věra Flasarová a Monika Smolková.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.