Elon Musk chce vyslať človeka na Mars okolo roku 2026

Hlava spoločnosti SpaceX Elon Musk tvrdí, že jeho rakety a kozmické lode budú schopné dopraviť ľudí na Mars okolo roku 2026. Tento optimistický plán počíta s letom na Mars takmer o desaťročie skôr ako avizoval americký úrad pre letectvo a vesmír NASA.

Musk, ktorý v roku 2012 tvrdil, že letenka na Mars pre jedného pasažiera vyjde približne 500 000 amerických dolárov tak pridal aj informáciu kedy by sa tak mohlo stať. Pre dopravenie ľudí na Mars pravdepodobne počíta s raketou Falcon 9 Heavy z dielne jeho firmy. Jedná sa v podstate o raketu Falcon 9 s dvoma prídavnými boostrami. Ako kozmická loď by bola pravdepodobne použitá loď Dragon, ktorej pilotovaná verzia bola predstavená len prednedávnom a o ktorej sa hovorí ako o „kozmickej lodi 21. storočia“. Pre porovnanie, americká NASA počíta s raketou SLS (Space Launch System) a kozmickou loďou Orion, ktorú čakajú prvé testy už na jeseň tohto roku. Prvý let rakety SLS je predbežne plánovaný na rok 2017. V roku 2021 by raketa SLS mala prvý krát letiet aj s ľudskou posádkou.

elon-musk-in-the-dragon-v2
Elon Musk predstavuje pilotovanú verziu lode Dragon Zdroj: SpaceX

Paradoxne väčší technický problém ako dopraviť ľudí k Marsu je bezpečné pristátie na povrchu planéty a opätovný návrat k Zemi. Ako pravdepodobnejšia sa teda javí misia, kde by ľudia uskutočnili „len“ blízky prelet okolo planéty. Musk však myslí ďalej keď hovorí o misii bez návratu a založení ľudskej kolónie na Marse. Sám tvrdí, že jedna vec je dopraviť ľudí na Mars, ale vec na ktorej záleží v dlhodobom horizonte je vybudovanie nezávislého marťanského mesta a učiniť tak život nezávislým na materskej planéte.

988834_10152320140449581_16930139467807229_n
Na Mars by chcel letieť aj druhý človek na Mesiaci – Buzz Aldrin. V minulom roku vydal aj knižku s názvom „Misia na Mars“ Zdroj: Facebook

Tieto slová môžu vyzerať ako z dielne scénaristu sci-fi, ale príbeh Elona Muska ukazuje, že vie ísť cieľavedomo za plnením svojich snov a vízií. Preto aj ako prvý so svojou firmou dokázal vyvinúť komerčnú kozmickú loď, ktorá pravidelne dopravuje experimenty a materiál na medzinárodnú vesmírnu stanicu. Podieľal sa tak na vybudovaní nového, vysokoperspektívneho odvetvia ktoré môže mať v budúcnosti za následok historicky prvé osídlenie inej planéty ľuďmi. Na ilustráciu Muskovej odhodlanosti letieť na Mars by som použil jeho citáciu v originálnom znení kde odpovedal na otázku redaktora, čo by chcel mať vytesané na náhrobnom kameni: „Holy shit, I’m on Mars, can you believe it?“.

Zdroje:
http://www.universetoday.com/112653/elon-musk-im-hopeful-that-the-first-people-can-be-taken-to-mars-in-10-12-years/
http://www.nbcnews.com/science/space/elon-musk-promises-spacex-will-stay-course-mars-n133971

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.