Kto poletí na Mars už v roku 2015?

V nedeľu 12. apríla 2015 odštartuje v libereckej IQLANDII v rámci programu Víkend kozmonautiky už dvanásty ročník medzinárodnej detskej a študentskej súťaže Expedícia MARS, ktorú každoročne vyhlasuje Detská tlačová agentúra.

Predošlý ročník zožal veľký úspech aj preto, že jeho súčasťou bola najdlhšie simulovaná študentská misia do vesmíru v  Európe. „Päť mladých ľudí strávilo viac ako 60 hodín na ploche necelých dvadsaťpäť metrov štvorcových a počas misie riadili nielen kozmickú loď, ale predviedli aj sériu vedeckých experimentov,” uviedol admirál Expedície MARS, predseda vyhlasovateľa, Slávek Hrzal.

Igráček, maskot Expedice Mars 2015
Igráček, maskot Expedice Mars 2015

Cieľom súťaže je vybrať desať mladých ľudí vo veku 13 až 18 let, ktorí zažijú simulovaný let k Marsu. „Výber finalistov trvá dlhšie než pol roka a priemerne sa k nám hlási okolo 300 záujemcov, s odvahou preukázať svoje odborné znalosti, ale predovšetkým vlastnú motiváciu,“ povedal veliteľ Michal Vyvlečka. Účastníci súťaže prejdú teoretickými výberovými kolami, ktoré preveria ich znalosti z rôznych oblastí prírodných a technických vied. Vyplňujú psychologické dotazníky, píšu motivačné listy a plnia praktické úkoly, počas ktorých majú navrhnúť napríklad vesmírnu základňu, vymyslieť zaistenie životných funkcií v skafandri, alebo natočiť krátky film o priebehu misie k červenej planéte. Výsledná desaťčlenná posádka sa potom vyberie počas niekoľkodenného sústredenia na Slovensku, kde sa preverí predovšetkým schopnosť tímovej spolupráce.

Expedícia Mars sa snaží deťom a mládeži predstaviť vedu pomocou zážitkov, na ktoré len tak nezabudnú. „Účasť v expedícii veľakrát predurčila odbor budúceho štúdia a bola motiváciou k ďalším úspechom v podobných medzinárodných súťažiach. Bývalí finalisti dnes študujú na prestížnych univerzitách, sú z nich perspektívni mladí vedci či nádejní šíritelia vedy, na ktorých môžeme byť právom hrdí“, dodáva Milan Halousek, pracovník Českej kozmickej kancelárie.

V rámci Víkendu s kozmonautikou pripravila Expedícia Mars v IQLANDII sériu workshopov, počas ktorých si návštevníci v sobotu 11. apríla vyskúšajú život, strasti aj slasti skutočných kozmonautov na vesmírnej základni, vypočujú si prednášky o vesmíre, alebo sa pozrú ďalekohľadom na Slnko zo strechy libereckého science centra .

Verejné otvorenie 12. ročníka konkurzu pre malých kozmonautov sa bude konať v nedeľu 12. apríla od 10. hodiny v planetáriu vedeckého centra. Medzi hosťami budú okrem iného aj finalisti minulých ročníkov, zástupcovia Českej kozmickej kancelárie, ČVUT a Vladimír Koreň, autor a moderátor televíznej relácie Zázraky prírody. Ten sľúbil, že sa aktívne zapojí do celého nového ročníka Expedície, vrátane záverečného simulovaného letu na Mars. Účasť na slávnostnom začatí potvrdil tiež Igráček, ktorý sa v tomto roku prevtelí do kozmonauta a poletí s deťmi do vesmíru. Igráček tak bude nasledovať vzor Krtka, Štvorlístka a Hurvínka, ktorí deti na ich simulovanej misii do vesmíru sprevádzali v minulých rokoch.

Medzinárodnú súťaž Expedícia MARS 2015 organizuje spolok Detská tlačová agentúra, Česká kozmická kancelária a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Partnermi sú iQLANDIA Liberec a hvezdáreň Vyškov. Maskotom posádky je Igráček. Patrónmi akcie sú kozmonauti Vladimír Remek a Ivan Bella.

Tereza Matoušová, terkamat@seznam.cz, tel. 739 741 511

Tlačová správa a fotografie ku stiahnutiu.