Pošli svoju kresbu do vesmíru

“Deti, chcete poslať svoju kresbu do vesmíru?” ESA (Európska vesmírna agentúra) a jej partneri Vám to chcú umožniť v zmenšenej podobe vyrezanej do dvoch kovových dosiek na satelite Cheops.

Cheops (CHaracterising ExOPlanets Satellite) je vesmírny teleskop, ktorý bude pozorovať blízke hviezdy o ktorých sa vie, že majú planéty. Jeho štart sa plánuje na rok 2017. S pomocou tohto teleskopu, budú môcť astronómova zistiť veľkosť a hmotnosť mnohých planét mimo našej Slnečnej sústavy.

Kresby by mali byť inšpirované misiou vesmírneho teleskopu Cheops a môžu ich zasielať deti vo veku od 8 do 14 rokov z členských štátov ESA a spolupracujúcich krajín, medzi ktoré patrí už aj Slovensko.

Send_your_drawing_into_space_with_Cheops_node_full_image_2

 

Kresba musí byť čierno-biela urobená buď čiernym perom alebo čiernou fixkou. Toto je podmienkou, lebo ináč sa kresba nebude dať preniesť na Cheops-ové kovové platne. Tie ponesú v zmenšenej podobe až do 3000 kresieb. Ak ich bude zaslaných viac, ESA a jej partneri vyberú kresby formou lotérie.

Kresby, ktoré chceš poslať do ESA musia byť urobené na špeciálnej predlohe spolu s tvojimi kontaktnými údajmi, ktorú si možes stiahnuť TU. Tvoju kresbu potom zašli priamo do ESA do 31. októbra 2015 na adresu:

Cheops drawing competition
European Space Agency / ESTEC
SRE-A Office Ba 115
PO Box 299
NL-2200 AG Noordwijk
The Netherlands

Všetky podmienky súťaže sa dajú nájsť TU.

Predloha pre tvoju kresbu sa dá nájsť TU.

Dotazník o tejto súťaži TU

Zdroj:

www.esa.int

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Send_your_drawing_into_space_with_Cheops

Autor: Miroslav Mocák