Vesmírne technológie a zdravie

Nový systém používa satelitnú navigáciu k navádzaniu lode počas záchranných misií členov posádky, ktorí spadli z paluby do vody. Unikátna vesmírna technológia biologickej ochrany chráni nemocničných pacientov, jedlo, farmaceutické produkty a leteckých pasažierov pred kontamináciou a rizikom infekcie. Profesionálni, amatérski a občasní atléti kombinujú vesmírnu senzorovú technológiu a satelitnú navigáciu pre záznam ich tréningov, čo im neskôr umožňuje zefektívniť ich aktivity.

Nový systém britskej firmy Sci-Tech Systems používa satelitnú navigáciu k navádzaniu lode počas záchranných misií členov posádky, ktorí spadli z paluby do vody.

Ich systém s názvom Person Overboard POB dokáže poskytovať údaje o polohe človeka vo vode v reálnom čase, čo umožňuje rýchlejšiu a efektívnejšiu záchranu. Inovácia tohto systému spočíva vo vysielaní údajov o polohe člena posádky, ktorý je cez palubu a nie iba o tom, kde tento človek do vody spadol, čo je veľmi dôležité v prípade, že sa človek ocitne cez palubu v studených až mrznúcich vodách. Vtedy je čas prežitia veľmi krátky. Tento systém pozostáva z palubnej a osobnej jednotky, kde všetci členovia posádky majú osobnú jednotku pripevnenú na záchrannej veste. Tá začne okamžite prijímať signál globálneho navigačného satelitného systému GNSS a vysielať informácie o polohe v prípade, že niekto spadne z lode do vody. Palubná jednotka potom prijíma tieto informácie a navedie loď späť k stratenému členovi posádky.

Systém pracuje v súčasnosti so signálmi GPS v spolupráci s európskym systémom EGNOS. V budúcnosti by mal fungovať pomocou signálov plánovaného systému Galileo kvôli jeho zvýšenej presnosti pozičných meraní. Presnosť pozičných meraní je v tomto kritická, keďže väčšina záchranných akcií sa bude odohrávať pri nepriaznivých poveternostných podmienkach alebo v noci pri zlej vidiťeľnosti. POB je schopné preposielať signály s polohou obetí na otvorenej rádiovej frekvencii, takže každé plavidlo v blízkosti ho bude môcť zachytiť a použiť = obrovská výhoda v prípade rybárskych flotíl alebo na pretekoch plachetníc, kde si môžu jednotlivé plavidlá rýchlo navzájom pomôcť. POB je určený pre komerčné rybárske lode, obchodné lode, ropné ťažobné platformy, transportné lode a plachetnice.



Systém POB (Person Overboard System) 

Unikátna vesmírna technológia biologickej ochrany chráni nemocničných pacientov, jedlo, farmaceutické produkty a leteckých pasažierov proti kontaminácii a riziku infekcie.

Pôvod tejto technológie nazývanej AirInSpace sa datuje na začiatok roka 1990, keď skupina ruských vedcov vynašla nový spôsob biologickej dekontaminácie vzduchu na pilotovaných vesmírnych lodiach. V roku 1997 bola nainštalovaná na ruskú vesmírnu stanicu Mir, kde chránila kozmonautov a elektroniku od baktérií, vírusov a húb až do roku 2000, keď Mir ukončil svoju existenciu. Táto technológia používa pre svoju činnosť špeciálne jednotky, takzvané Plasmer reactors – trojstupňové zariadenia, ktoré najprv vystavujú biopatogénne látky niekoľkým aktívnym zložkám, potom ničia ich ochranné obaly a vnútornú štruktúru a potom zachytávajú ich zvyšky. Táto technológia sa používa od roku 2001 aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

Bola to ESA, ktorá podporila prenos tejto technológie na Zem. V súčasnosti je novou generáciou tejto AirInSpace technológie (patentovanou pod značkou HEPA MD) vybavená asi stovka nemocníc vo Francúzku a je distribuovaná do viac ako 20 krajín s počiatočným predajom na trhoch v USA, Japonsku, Nemecku a Taliansku. Táto technológia sa navyše používa aj v leteckom priemysle za účelom filtrovania vzduchu v kabíne lietadiel. Testovanie preukázalo, že nové technológie založené na AirInSpace sú efektívne, bezpečné a schopné zneškodniť aj tie najodolnejšie vzduchom prenášané mikroorganizmy.

Profesionálni a amatérski atléti kombinujú vesmírnu senzorovú technológiu a satelitnú navigáciu pre záznam ich tréningov, čo im neskôr umožňuje zefektívniť ich aktivity.

Príkladom takejto technológie je systém trainGrid, ktorý im dokáže poskytnúť viaceré údaje o ich tele počas tréningu v reálnom čase, umožňuje im tieto dáta uložiť a zdieľať s partnermi a trénermi. Traingrid je systém viacerých prvkov, pričom neoddeliteľnou súčasťou je e-Shirt tričko, vybavené senzormi na meranie tlkotu srdca, teploty tela, polohy tela v troch rozmeroch a pozičné merania pomocou globálneho navigačného systému. Tento systém obsahuje technológiu, ktorá je testovaná astronautmi vo vesmíre, aby sa vylepšila jej robustnosť a spoľahlivosť pre ľubovoľný typ športu aj v tých najnehostinnejších podmienkach. Systém trainGrid sa používa spoločne so sociálnou sieťou trainGrid. Jej používatelia si tak môžu vymieňať informácie s virtuálnymi trénermi a aj navzájom, kontrolovať si bežeckú dráhu a lekárske údaje .



e-Shirt 

Súvisiace články:

Prečo je dobré lietať do vesmíru?

Vesmírne technológie a ochrana obyvateľstva

Vesmírne technológie a automobilový priemysel

Zdroj:

www.esa.int