Vesmírne technológie a prírodné zdroje

Radar umožňujúci skenovanie pod povrchom Zeme, pôvodne vyvinutý pre výskum štruktúry pôdy na Mesiaci a planétach počas planetárnych misií ESA, sa používa v kanadských baniach za účelom detekcie prasklín a slabín v štruktúre bane. Inovatívny diaľkový prieskum vodných zdrojov pomocou satelitnej navigácie pomáha pri ich regulácii a správe. Satelitná telekomunikácia umožňuje monitoring ťažobných zariadení na diaľku. Použitím technológie ESA, vyvíjanej pre vesmírne misie zamerané na štúdium gravitácie, sa vyrába nový typ gradiometra, ktorý bude pomáhať firmám hľadajúcim ropu a plyn nájsť najvhodnejšie lokality pre vyhĺbenie vrtov.

Radar umožňujúci skenovanie pod povrchom Zeme, pôvodne vyvinutý pre výskum štruktúry pôdy na Mesiaci a planétach počas planetárnych misií ESA, sa používa v kanadských baniach za účelom detekcie prasklín a slabín v štruktúre bane.

Nemecko-švajčiarska firma RST navrhla a vyvinula 2 radary (CRIS a PRIS) pre detekciu prasklín v stenách a strechách baní použitím vesmírnej radarovej technológie ESA s názvom GINGER (Guidance and Into-the-Ground Exploration Radar), ktorá bude namontovaná na prieskumných vozidlách v rámci budúcich planetárnych misií na Mesiac a Mars. Tento technologický transfer sa uskutočnil za asistencie a finančnej pomoci kancelárie ESA pre technologické transfery. Počas testovacej kampane týchto radarov v Kanade sa preukázalo, že dokáže úspešne odhaliť praskliny v stenách bane, ktoré sú voľným okom neviditeľné a ktoré môžu v budúcnosti spôsobiť kolaps bane.

Inovatívny diaľkový prieskum vodným zdrojov pomocou satelitnej navigácie pomáha pri ich regulácii a správe.

Rastúca ľudská populácia konzumuje stále viac a viac vody, pričom globálne otepľovanie vedie k čoraz častejším suchám. Tento vývoj si už dnes vyžaduje efektívnejší manažment našich vodných zdrojov. Holandská firma Star2Earth vyvinula novú technológiu Oceanpal, ktorá prinesie do riadenia vodných zdrojov revolúciu. Oceanpal je senzorová technológia umožňujúca lacné, efektívne a presné meranie hladiny vodných plôch na diaľku, čiže bez toho, aby sa jej musela dotknúť. Oceanpal je v súčasnosti nainštalovaný na priehrade LaBaells v Pyrenejách. Koncept tejto technológie spočíva v používaní odrazených signálov navigačného systému GPS od vodných plôch. Podobným spôsobom sa dajú využiť signály z globálnych navigačných systémov aj v iných enviromentálnych oblastiach. Veľká výhoda týchto signálov je, že pokrývajú skoro celý zemský povrch, a preto sa dajú použiť aj na veľmi odľahlých a ťažko dostupných miestach.



Časť systému Oceanpal
 

Satelitná telekomunikácia umožňuje monitoring ťažobných zariadení na diaľku.

Vedľajšie produkty vesmírnych programov sa používajú pri monitoringu ťažobných zariadení na diaľku po celom svete. Ťažba sa často uskutočňuje na ťažko dostupných miestach, a preto je ju neľahké riadiť, pričom problémy s ťažobnými zariadeniami alebo obrovským nákladnými vozidlami je potrebné riešiť okamžite. Holandská firma EstrellaSat s podporou ESA vyvinula špeciálny monitorovací systém EMDP (EstrellaSat Mobile Data Platform), ktorý dokáže poskytnúť špecialistom detailné informácie o stave rôznych vozidiel alebo strojov pomocou technológie pôvodne vyvinutej pre riešenie problémov a straty v komunikácii s vesmírnymi loďami. Tento systém si vyžaduje širokopásmové satelitné pripojenie a inštaláciu zhruba 300 senzorov na jednotlivé monitorované zariadenia, ktoré dokážu rozpoznávať abnormálne situácie pri práci, poruchy a podobne. EstrellaSat použila pre túto technológiu aj prvky produktu RIVOPS vyvinutého firmou EATOPS, ktorá sa špecializuje na systémy diaľkového sledovania inštalácie ropných plošín a ktorá je tiež podporovaná Európskou vesmírnou agentúrou. RIVOPS je grafické rozhranie umožňujúce ľahký a inteligentný prehľad veľkého množstva údajov. Táto technológia bola pôvodne vyvinutá pre monitoring a kontrolu vesmírnych lodí. Súčasťou monitorovacieho systému od EstrellaSat je aj inteligentný oblek technológie trainGrid od firmy emxys so senzormi pre záznam telesného stavu človeka, ktorý sa používa na zvýšenie bezpečnosti ľudí riadiacich veľké mechanizmy. Táto technológia bola pôvodne vyvinutá pre sledovanie fyzického stavu astronautov na medzinárodnej vesmírnej stanici.



Vizuálne rozhranie EstrellaSat 
 

Použitím technológie ESA vyvíjanej pre vesmírne misie zamerané na štúdium gravitácie sa vyrába nový typ gravitačného gradiometra, ktorý bude pomáhať firmám hľadajúcim ropu a plyn nájsť najvhodnejšie lokality pre vyhĺbenie vrtov.

Gravitačný gradiometer je zariadenie, ktoré meria variácie v zemskej príťažlivosti. Pomocou týchto variácií dokážeme merať hustotu látky pod povrchom Zeme, a tým študovať geológiu Zeme. Spracovaním údajov z gradiometra je možné zostrojiť obraz podpovrchových štruktúr, a tým zisťovať prítomnosť ropy alebo plynu, čo pomáha firmám pri hĺbení ťažobných vrtov. Britská firma ARKex použila technológiu SGG (Superconducting Gravity Gradiometer) práve na tento účel. SGG je jednou z dvoch technológií pre meranie gravitácie, ktoré boli vyvíjané pre satelit ESA GOCE (Gravity-field and steady state Ocean Circulation Explorer). Táto technológia geologického prieskumu má tú výhodu, že nepoškodzuje životné prostredie. Konvenčný prieskum sa totiž uskutočňuje spôsobom seizmickej prehliadky použitím výbušnín a analýzou tlakových vĺn. Navyše, SGG sa dá nainštalovať na malé lietadlo a pokryť obrovské územia za krátky čas, čo robí geologický prieskum až 10 krát lacnejším ako tradičné seizmické prehliadky.



GOCE 
 

Súvisiace články:

Prečo je dobré lietať do vesmíru?

Vesmírne technológie a ochrana obyvateľstva

Vesmírne technológie a automobilový priemysel

Vesmírne technológie a zdravie

Vesmírne technológie a mobilné zariadenia

Zdroj:
www.esa.int