Ako Hubble našiel hviezdu, ktorá „zmenila“ vesmír

Hoci je vesmír vyplnený obrovským množstvom hviezd, objav jednej v roku 1923 zmenil kurz dnešnej modernej astronómie. A minimálne jeden zo svetových astronómov vtedy poznamenal, že to zmenilo jeho pohľad na vesmír a na vývoj vesmíru ako taký.

Hviezda má označenie “V1″ a nachádza sa v galaxii označenej ako M31 v súhvezdí Androméda. Avšak, v prvých rokoch 20. storočia považovala väčšina astronómov za jediný “ostrov hviezd vo vesmíre” iba našu Mliečnu cestu a všetko za jej hranicami sa považovalo za nepozorovateľné. M31 bola katalogizovaná iba ako jedna z mnohých “škvŕn na oblohe” a bola považovaná ža špirálovú hmlovinu.

Sú tieto špirálové hmloviny súčasťou  Mliečnej cesty, alebo nezávislé vesmírne ostrovy, ležiace mimo našej galaxie? Astronómovia nedokázali na tieto otázky spočiatku odpovedať presne až kým Edwin Hubble nenašiel hviezdu v M31, ktorá pravidelne menila svoju jasnosť.

edwin-hubble
Edwin Hubble

Dostala označenie “V1″ – a bola klasifikovaná ako premenná hviezda cefeida. Tento špeciálny druh hviezdy sa pozoroval už predtým, pričom sa zistilo, že perióda zmien jej jasnosti je úzko spätá s jej absolútnou jasnosťou. To katapultovalo tento typ premenných hviezd medzi takzvané “štandardné sviečky”, ktoré sú veľmi vhodné k určovaniu vzdialenosti vo vesmíre.

Táto hviezda pomohla Hubblovi dokázať skutočnosť, že M31 v Androméde je mimo našej galaxie a rovnako tým spôsobil prehodnotenie jej statusu špirálovej hmloviny. Po Hubblovom objave sa vesmír stal oveľa väčším miestom akým bol dovtedy.

Približne po 90. rokoch začala debata okolo hviezdy V1 znova. Tentokrát to však bolo už kvôli niečomu inému. Astronómovia na V1 zamierili Hubblov vesmírny teleskop, pomenovaný práve podľa Edwina Hubblea, ako symbolickú poctu jeho legendárnemu objavu.

Cefeida V1 v galaxii M31 v súhvezdí Androméda pozorovaná Hubblovým vesmírnym teleskopom
Cefeida V1 v galaxii M31 v súhvezdí Androméda pozorovaná Hubblovým vesmírnym teleskopom

Článok bol napísaný v spolupráci s Mirom Mocákom.

Zdroje:

http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/star-v1.html

https://sk.wikipedia.org/wiki/Cefeida