Jedna z marťanských záhad je rozlúštená

NASA zvolala mimoriadnu tlačovú konferenciu a špekuluje sa, že oznámi objav tečúcej vody na Marse v súčasnosti. Naznačuje to skladba účastníkov konferencie, medzi ktorými sú odborníci Alfred McEwen a Lujendra Ojha. Títo vedci nedávno prezentovali štúdiu vyhodnotenia záberov a údajov z sondy Mars Reconnaissance Orbiter, kde dospeli k záveru, že tmavé pruhy na povrchu Marsu sú výsledkom tečúcej slanej vody. Voda by podľa vedcov mohla pochádzať z podpovrchových vrstiev ľadu, z atmosféry alebo vyviera z podzemných rezervoárov.

„Ak by sa potvrdila prítomnosť tečúcej a ľahko prístupnej vody na povrchu Marsu, tak by to malo obrovské následky pre potenciál pre život na tej červenej planéte. Taktiež by to nesmierne uľahčilo budúce ľudské misie na Mars, pretože by sa voda mohla priamo ťažiť z marťanského povrchu a nemusela by sa vo veľkom množstve dovážať zo Zeme“ hovorí Dr. Michaela Musilová zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Sledujte dnes večer správy na Markíze a TA3, kde nová posila SOSA Dr Michaela Musilová bude na túto tému hovoriť.

Aktualizácia 28.9. 2015 18:00

Potvrdené! Na Marse stále tečie voda. Americká NASA to práve potvrdila na tlačovej konferencii, ktorá začala o 17:30 našeho času. Dlhodobé pozorovania pomocou viacerých misií, ale najmä vďaka kamere HiRISE na palube sondy Mars Reconnaissance Orbiter potvrdili povrchovú vodu. Jej výskyt sa mení v súvislosti s ročnými obdobiami na Marse a bola potvrdená aj pomocou spektroskopických meraní.

577359main_pia14472-946b

Správu budeme aktualizovať!