Čo ponúka Akadémia Európskej vesmírnej agentúry

Od marca tohto roku majú európski študenti možnosť získať neoceniteľné skúsenosti a zručnosti z oblasti vesmírnych vied a inžinierstva vďaka novovzniknutému projektu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) s názvom „ESA Academy“.

ESA Academy úzko spolupracuje s európskymi univerzitami a vhodne dopĺňa študijný program o praktické skúsenosti z oblasti kozmických vied, vesmírneho inžinierstva, plánovania vesmírnych misií, kozmických operácií, projektového managementu, zabezpečenie kvality a mnoho ďalších. Všetko pod vedením odborníkov ESA, ktorí takto môžu predať skúsenosti ďalším generáciám vesmírnych dobyvateľov.

 

ESA Academy (Zdroj: http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/07/Presentation_of_the_ESA_Education_opportunities_for_tertiary_students)
ESA Academy (Zdroj: esa.int)

ESA Academy si zakladá na dvoch hlavných pilieroch:

1. Získavanie praktických skúseností pri vesmírnych projektoch

 

Od roku 2000 ESA poskytuje možnosti pre študentov, ktorí sa môžu zapojiť do projektov, ako napríklad:

  • Fly Your Satellite! – návrh a zhotovenie satelitu triedy cubesat
  • European Student Earth Orbiter – mikrosatelit zhotovený v spolupráci s európskymi univerzitami
  • Fly Your Thesis! – študentské experimenty v prostredí zníženej gravitácie (parabolické lety)
  • Drop Your Thesis! – študentské experimenty v prostredí mikrogravitácie pomocou pádovej veže ZARM
  • Spin Your Thesis! – študentské experimenty v prostredí zvýšenej gravitácie za pomoci centrifúgy ESA
  • REXUS/BEXUS – Tento program umožnuje študentom vypustiť svoje experimenty na sondážnych, suborbitálnych raketách, alebo stratosférických balónoch

 

2. Tréningový a výukový program

 

Tréningový a výukový program ESA ponúka široké portfólio kurzov a prednášok, ktoré su vedené expertami ESA, ale aj odborníkmi z európskych univerzít, či technologických firiem.

ESA v rámci projektu akadémie otvára taktiež tréningové a výukové centrum v belgickom meste Redu a edukačné centrum zamerané na cubesaty, poskytujúce odbornú podporu univerzitným tímom od návrhu satelitu až po fázu riadenia satelitu a získavanie dát z obežnej dráhy Zeme. V rámci tohto centra by malo v budúcnosti vzniknúť aj zázemie potrebné pre enviromentálne testovanie cubesatov, napríklad by mala byť k dipozícii termovákuová komora, či vibračná stolica.

Aktuálne je možnosť hlásiť sa do 4 denného kurzu pre študentov, ktorých zaujíma ako sa riadia kozmické misie. Deadline je do 4. septembra 2016.

Pokiaľ Vás budú zaujímať ďalšie výzvy a možnosti, ktoré ponúka ESA Academy sledujte stránku ESA Education, alebo portál kozmonautika.sk.