Výstava Cosmos Discovery bude mať svetovú premiéru na Slovensku už 12. septembra 2016!

Na svetovej výstave o kozmonautike Cosmos Discovery prežijete naozajstné príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry. Dotknete sa Mesiaca, usadíte sa do riadiacej kabíny raketoplánu, vstúpite na palubu vesmírnej stanice. Čaká Vás skvelá zábava, ale aj veľa nových poznatkov pre celú rodinu.

 

Svetová výstava Cosmos Discovery bude slávnostne otvorená v Incheba Expo Bratislava dňa 12. septembra 2016, bude mať rozlohu viac ako 3000m2. Každý návštevník uvidí stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných kozmických letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám. Výstava je rozdelená do 10 galérií, v ktorých návštevníci uvidia viac ako 200 originálnych artefaktov z vesmírnych misií USA a ZSSR, reálne modely rakiet a raketoplánov, prechádzajúce modely orbitálnych staníc a unikátne dobové dokumenty.
Pri vstupe dostane každý návštevník Space Card – Kartu kozmonauta s menom a životným príbehom reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa dozvie ďalšie podrobnosti v priestoroch celej expozície.

 

30x30_vystava

 

Na začiatku výstavy Cosmos Discovery návštevníci uvidia ruský Sputnik, psa Lajku, americkú opicu Enosa, príbeh Jurija Gagarina -prvého človeka v kozme, či americkú raketu Mercury. V ďalších galériach nemôžu chýbať lunárne výpravy programu Apollo, vrátane mesačného vozidla, v ktorom americké posádky podnikali svoje prieskumné cesty na Mesiac, ale taktiež ruské mesačné vozidlo Lunochod. Rovnako pestrá je aj prehliadka kozmických skafandrov a ďalšie výstroje od najstarších až po najnovšie modely prispôsobené dlhodobému pobytu na orbitálnych staniciach. Návštevníkov určite zaujme obrovský model rakety Saturn alebo tri originálne základné moduly ruského Soyuzu.
 
Najväčšiu pozornosť však určite právom upútajú časti kozmických lodí a vesmírne stanice, či originálne zariadenie z riadiaceho strediska v Houstone. Do mnohých z nich budú môcť návštevníci nahliadnuť a preskúmať ich vybavenie vo vnútri.
 
Odborníci ocenia originálne časti motora F1 z rakety Saturn, ktorá vyniesla Apollo na Mesiac. Vďaka výstave Cosmos Discovery tento motor opustí hranicu USA po prvýkrát.
 
Okrem mnohých videoprojekcií výstavu dopĺňajú technológie dioráma, vďaka ktorým budú mať možnosť všetci návštevníci vstúpiť na Mesiac, či na Mars. Výstava poodhaľuje aj najnovšie plány na osídľovanie Marsu a iné projekty svetových kozmických agentúr. V závere čaká všetkých fanúšikov rozsiahla interaktívna playzóna Cosmocamp, kde si vyskúšajú náročný výcvik kozmonautov, či najnovšie 3D technológie.
Celá výstava je okrem prehľadných popisov vybavená aj zvukovým sprievodcom (audioguidom), ktorý každý návštevník obdrží pri vstupe zdarma.
 
Viac informácií na www.cosmosdiscovery.sk