Elon Musk predstavil kozmickú loď, ktorou chce kolonizovať Slnečnú sústavu

Elon Musk , vizionár a šéf spoločnosti SpaceX, dnes počas strhujúceho vystúpenia predstavil “Medziplanetárny transportný systém” (ITS – Interplanetary Transport System) – kozmickú loď, ktorou chce kolonizovať Mars a dobývať aj vzdialenejšie končiny Slnečnej sústavy.

Článok bol pripravený pre portál Aktuality.sk

 

Mexická Guadalajara v týchto dňoch hostí prestížny Medzinárodný astronautický kongres IAC 2016, ktorý je každoročne kozmickou udalosťou roka číslo jeden. Odborníci z celého sveta tradične na tomto kongrese predstavia a prediskutujú najnovšie pokroky vo výskume kozmu. Prejav Elona Muska bol už dopredu označovaný ako najdôležitejší v jeho doterajšej kariére a zároveň jednou z najočakávanejších a najsledovanejších udalostí tejto konferencie, ak nie celého roka.

 

Obr.1: Šéf spoločnosti SpaceX, Elon Musk predstavuje kozmickú loď ITS
Obr.1: Šéf spoločnosti SpaceX, Elon Musk predstavuje kozmickú loď ITS

Rozmery a kapacita plánovanej rakety a kozmickej lode sú naozaj úchvatné. Priemer rakety 12m, priemer kozmickej lode 17m a výška celej zostavy 122 metrov robí raketu omnoho väčšou a masívnejšou ako bola doteraz najväčšia raketa Saturn V, ktorá doviezla ľudí na Mesiac a späť. Kozmická loď ITS by mala byť kompletne znovupoužitelná, mala by dopĺňať palivo priamo na orbite, na čo budú slúžiť špeciálne “tankery” a mala by využívať metánové palivo, ktoré budú môcť budúci kolonizátori získavať priamo na Marse.

 

Obr.2: Porovnanie plánovanej rakety s doterajšími nosičmi
Obr.2: Porovnanie plánovanej rakety s doterajšími nosičmi

Lode by mali byť k Marsu vypravené vždy vo flotilách a na jednu loď sa vojde až stovka pasažierov. Booster, alebo inak povedané prvý stupeň, by mal využívať až 42 raketových motorov s názvom Raptor. Prvé, úspešné testy týchto motorov má už spoločnosť za sebou. Loď by mala cestovať rýchlosťou nepredstaviteľných 100800 km/h a k Marsu by mala byť schopná dopraviť až 450 ton nákladu.

 

 

Elon Musk očakáva, že by cenu letenky na Mars dokázal stlačiť na priemernú cenu domu v USA, t.j. na hodnotu okolo 200 000 amerických dolárov.

Slovensko má na tomto kongrese zastúpenie v podobe predsedníčky Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA), Dr. Michaely Musilovej, ktorá sa osobne zúčastnila aj predstavenia lode ITS: “Ľudia čakali vyše dve hodiny v rade pred obrovskou halou. Elon Musk je viac než rokovou hviezdou vesmírneho sveta. Elon je stelesnením drive-u, ísť si cieľavedome vlastnou cestou ale aj určitým spôsobom nadšenie a nádej pre budúcnosť ľudstva mimo Zeme v jednej osobe”.

 

Obr.3: Rozmery novej rakety v porovnaní s človekom
Obr.3: Rozmery novej rakety v porovnaní s človekom

Na konci svojej prezentácie Musk určil aj ďalšie ciele v našej Slnečnej sústave, ktoré by ľudia mohli vďaka tejto lodi navštíviť. Môžu nimi byť niektoré objekty v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom, Saturnov mesiac Enceladus, či “vodný” Jupiterov mesiac Europa.

Ďalšie fotografie nájdete v galérii nižšie.

Zdroje: