NASA ponúka svoje aplikácie na bezplatné používanie

V rámci programu Technology Transfer Program bol zverejnený zoznam programov, ktoré táto agentúra používa. Dajú sa zadarmo stiahnuť. Agentúra sa takto snaží stimulovať inovácie, ktoré by mohli pomôcť americkej ekonomike.
Katalóg obsahuje 15 kategórií, v každej z nich je niekoľko desiatok aplikácií a utilít. Nie všetky programy sú pod GPL licenciou a niektoré programy sú dostupné len na vyžiadanie.

Už sa na internete zjavili články, ktoré predstavujú niektoré programy, ich autori však neuvádzajú informácie o dostupnosti programov mimo územia USA. Preto som zostavil tento zoznam programov. Snažím sa vyberať programy, ktoré nie sú len jednoúčelové utility, ktoré sa môžu používať aj na Slovensku bez rozporu s licenciou a programy, ktoré môže používať aj laik v astro-kozmo oblasti.

Earth Global Reference Atmospheric Model (GRAM) 2016

Fanúšikovia astronómie môžu preskúmať referenčné modely atmosféry Zeme, Marsu, Venuše, Neptúna a mesiaca Titan. Zdrojové kódy v C++ pre Windows, OSX (macOS) a Linux NASA zašle bezplatne. Sú v GPL licencii.

NASA Forecast Model Web

Tento softvér beží na web serveri a vie vizualizovať výstupy z predpovedných modelov. Klient je väčšinou webový browser. Kód je kombinácia Perl-u a IDL (Interactive Data Language). Je k dispoozícii pod NOSA (NASA Open Source Agreeement) licenciou.

Worldview satelite imagery browsing and downloading tool

Týmto nástrojom získate najnovšie zábery z NASA družíc. Obrázky sú dostupné v natívnom rozlíšení už 4 hodiny po odfotografovaní. Zdrojový kód je na githube.

Hazard and Population Mapper (HazPop)

Aplikácia pre iOS zobrazuje mapu s aktuálnymi (a stále aktualizovanými) prírodnými rizikami (obrovské požiare, zemetrasenia, záplavy a podobne). Tieto dáta sa dajú skombinovať s populačnými údajmi, takže napríklad pracovník záchranárskeho teamu má prehľad o počte ľudí, ktorí môžu byť ohrození prírodnou katastrofou.

Space Weather

Aplikácia pre Android zobrazí aktuálne dáta z družíc, ktoré pozorujú Slnko. Môžte mať k dispozícii aktuálne dáta o magnetosfére Zeme. Napríklad údaj o planetárnom K-indexe môže pomôcť lovcom fotiek polárnych žiar.

Môžte pre osobné a vzdelávacie využitie použiť čokoľvek zo zbierky obrázkov, textúr, vizualizácií a aj 3D modelov. Modely sa dajú vytlačiť alebo používať v modelovacích programoch.

 



Programy s obmedzenou licenciou

Nie len fanúšikovia dronov môžu použiť tieto programy:
Na diaľkové sťahovanie a odosielanie veľkého množstva dát môžte použiť knižnicu s názvom Consultative Committee for Space Data Delivery Protocol.
Na spracovanie fotografií môžte použiť PixelLearn. Tam si nastavíte pravidlá na vyhodnotenie pixelov. Program potom automatizovane vyhľadá napríklad budovy, lesy, stromy a ďalšie objekty.
Na stabilizáciu videa z dronov prípadne stratosférických balónov poslúži Video Image Stabilization and Registration (VISAR). Môžte si aj zvizualizovať turbulencie, ktoré vytvorí váš dron. Na to sa výborne hodí Cart3D. Ak chcete napríklad s dronom presne pristáť, prípadne ak chcete vedieť kam presne dopadne pristávajúci stratosférický balón, tak môžte použiť Autonomous Precisious Landing Navigation System (APLNav System). Softvér zoberie obrázok z kamery, zrenderuje ho do 3D modelu a porovná ho s mapou. Tak určí výšku objektu nad povrchom.
Na ovládanie viacerých dronov naraz použijete Formation Flying System for Unmanned Aerial Vehicles and Satellites. Program vytvorí komunikačnú sieť medzi dronmi (satelitmi). Môžte potom tandemovo ovládať jednotlivé stroje a udržiavať ich vo formácii.

Žiaľ, všetky tieto programy môžu získať len zamestnanci federálnych úradov, prípadne ľudia, ktorí pracujú na projektoch pre americké federálne úrady.