Aktuálne príležitosti ktoré ponúka družicová navigácia GALILEO

Podpredseda Európskej komisie Maroš Ševčovič zodpovedný za energetickú úniu na konci minulého roka oznámil prechod služieb, ktoré poskytuje európska družicová navigácia GALILEO do ďalšej fázy tzv. „Initial Services“. V súčasnosti na orbite operuje 18 družíc Galileo z celkového plánovaného počtu 30 a navigačný signál poskytuje aktuálne 12 družíc. Široká verejnosť, technologické spoločnosti, ale aj výskumné inšitúcie tak majú možnosť začať využívať službu OS (Open Service), ktorá je kompatibilná aj s verejným signálom ktorý poskytuje americký systém GPS. Do testovacej prevádzky bola spustená aj služba SAR (Search and Rescue) a vlády krajín EU majú k dispozícii na testovanie aj službu PRS (Public Regulation Service). Spustenie ďalších služieb sa očakáva v ďalších fázach projektu. Tento rok je na pláne štart ďalšej štvorice družíc a dostupnosť a kvalita tejto unikátnej a presnej služby sa bude zlepšovať.

 

Obr.1: Infografika – družicová navigácia GALILEO

 

Európska komisia prostredníctvom agentúry GSA (European GNSS Agency) a napríklad aj cez program Horizon 2020 vyhlasujú rôzne výzvy určené na vývoj prijímačov, aplikácií a testovanie služieb, ktoré boli uvedené do prevádzky.

Zoznam aktuálne otvorených výzviev Európskej agentúry pre družicovú navigáciu (GSA) nájdete na odkaze: https://www.gsa.europa.eu/r-d/gnss-r-d-programmes/fundamental-elements/resources

Aktuálne veľké výzvy v programe Horizont 2020 nie sú, avšak pre malé technologické spoločnosti je tu program SME Instrument, kde v rámci priority vesmír sú vítané podnikateľské nápady využívajúce družicovú navigáciu Galileo.

Európska agentúra pre družicovú navigáciu Vás pozýva aj na Galileo Hackaton, ktorý sa uskutoční v dňoch 15. – 17. mája 2017 v poľskom Gdańsku. Registrácia je otvorená.

 

 

V apríli sa spúšta aj nový ročník európskej súťaže ESNC (European Space Navigation Competition). Záujemcovia sa už môžu registrovať. Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) sa snaží v tomto roku vôbec po prvýkrát zorganizovať regionálne kolo tejto súťaže na Slovensku. Ďalšie informácie budú dostupné na stránkach kozmonautika.sk a sosa.sk .

Pokiaľ Vás zaujíma družicová navigácia a chceli by ste získať viac informácií o možnostiach, ktoré ponúka kontaktuje SOSA na adrese info(zavináč)sosa.sk .

 

Zdroje:

  • Obrázky a infografika boli použité s dovolením agentúry GSA ktorá poskytla aj zdrojový kód k infografike. Ďakujeme.