Kniha: Hviezdny atlas k malým ďalekohľadom

Pomaly sa blíži čas, kedy na oblohe budeme môcť pozorovať jeden z najznámejších meteorických rojov – Perzeidy. Každoročne mnoho ľudí využije skvelú možnosť na pozorovanie, keď sa teplé noci spoja s nádherným nebeským divadlom. Ak taktiež patríte medzi ľudí, ktorí túto príležitosť nepremeškajú a zároveň máte chuť dozvedieť sa niečo viac o hviezdnej oblohe, ideálnym pomocníkom môže byť aj knižka od autora Pétera Viziho s názvom „Hviezdny atlas k malým ďalekohľadom“.

 

 

 

Kniha je prekladom z maďarského originálu, slovenské výdanie vzniklo v spolupráci s astronomickým združením SOLAR v Senci.

Prvá textová časť je rozdelená na tri kapitoly a tabuľkovú časť.

  1. Používanie atlasu – ako sa v knihe orientovať, ako ju používať, základná orientácia na oblohe
  2. O ďalekohľadoch – základné pojmy, typy ďalekohľadov, okuláre, montáže
  3. Pozorovanie – čo môžem vidieť s mojim ďalekohľadom (seeing, adaptácia, pozorovanie planét, objektov hlbkého vesmíru, premenných hviezd, dvojhviezd, Mesiaca, Slnka)

Tabuľková časť obsahuje subjektívny zoznam 34 najzaujímavejšich objektov Messierovho katalógu, 141 premenných hviezd, 148 objektov hlbokého vesmíru, 145 dvojhviezd a 40 jasnejších uhlíkových hviezd.

V druhej časti knihy nájdete na tridsiatich dvojstranách mapy súhvezdí s hviezdami do 8 mag a objektami do 12 mag.

Viac informácií nájdete aj v článku v astronomickom časopise Kosmos, ktorý nájdete na tejto adrese. Samotnú knižku si môžete zakúpiť vo Vašom kníhkupectve.