60. výročie Sputnika – príbeh priekopníka

Lety do vesmíru, vypúšťanie družíc, pristátie na Mesiaci, pozorovanie a objavovanie vzdialených objektov vesmíru, osídlenie Marsu. Tieto slová nám dnes znejú ako bežná súčasť života. No ešte pred 60 rokmi, čo veru nie je tak dávno, boli absolútnou utópiou.

Dňa 4.10. 1957 vypustil Sovietsky Zväz prvú umelú družicu Zeme, ktorú nazval menom Sputnik 1, známu aj pod skratkou  PS-1. Pod jednotlivými písmenami sa ukrýva názov „prostejšij satelit“, čo znamená najjednoduchšia družica. A bola naozaj jednoduchá. Pozostávala z dvojmilimetrového lešteného plechu, ktorý tvoril guľu s priemerom 585 milimetrov. Plech bol vyrobený z hliníkovej zliatiny AMG6T. Povrch bol doplnený o štyri prútové antény, ktoré mali dĺžky medzi 2,4 až 2,9 metra. Dva vysielače, ktoré boli súčasťou paluby, pracovali na frekvenciách 20,005 a 40,002 MHz. Prostredníctvom analýzy rádiových signálov boli získané  informácie o hustote elektrónov. Teplota a tlak boli na palube družice zakódované v trvaní rádiových pípnutí. Celých 23 dní Sputnik komunikoval prostredníctvom pípania, potom sa mu vybila batéria a 92 dní po štarte, 4.1. 1958, sa znížila jeho orbitálna výška z 947km na 600km, dôsledkom  čoho zhorel v atmosfére Zeme.

 

Obr.1 Sputnik 1

 

Za ten čas však dokázal Zem obehnúť celkovo 1440-krát. Obeh okolo Zeme mu trval približne hodinu a pol rýchlosťou 29000km/h. Vypustenie družice sa považovalo za začiatok kozmickej éry, kedy človek začal postupne prenikať hlbšie do tajov vesmíru.  Zároveň tak začalo obdobie kozmického súperenia medzi dvomi veľmocami – USA a Ruskom.

Družica bola vynesená na obežnú dráhu  raketou R-7, ktorá bola dvojstupňová so štartovacou hmotnosťou 280 ton. Miestom štartu bol nový kazachšský kozmodróm Ťuratam, ktorý je dnes známy pod názvom Bajkonur.

 

Obr.2 Dvojstupňová raketa R-7

 

Satelit mal iba 5 vedeckých účelov:

  1. otestovať, či sa dá na orbitu usadiť ľuďmi vytvorený objekt,
  2. získať informácie o hustote atmosféry,
  3. otestovať optické pozorovanie satelitu pri lete nahor aj nadol,
  4. študovať šírenie rádiových vĺn atmosférou,
  5. otestovať princípy tlaku v satelite.

 

Vznik družice

Sputnikova púť začína 27.5. 1954. Vtedy sa Sergej Koroljov obrátil na vtedajšieho ministra obranného priemyslu s návrhom na vývoj umelej družice Zeme. Dôležitá bola aj správa Michaila Tichonravova, ktorá obsahovala nielen podobné projekty v zahraničí, ale zdôrazňovala, že práve umelá družica je dôležitým článkom vo vývoji  raketových systémov a medziplanetárnych letov. I keď návrh najskôr stál na mŕtvom bode, popohnalo ho vyhlásenie amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera o ambícii vypustiť umelú družicu v priebehu Medzinárodného geofyzikálneho roka (od 1. 7. 1957 do 31. 12. 1958). Týždeň po americkom vyhlásení schválilo prezídium ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu  návrh na zhotovenie umelej družice. Projekt kvôli utajeniu, nazvali Objekt D s predpokladaným časom zhotovenia v rozmedzí rokov 1957-1958. Objekt D bol však zložitejším, než sa očakávalo. Keďže sa Rusi obávali skoršieho vypustenia americkej družice, rozhodli sa o prioritné vytvorenie čo najjednoduchšej družice. Objekt D bol teda na určitý čas zahnaný do ústrania a svetlo sveta uzrel až ako Sputnik 3.

 

Obr. 3  Sergej Koroljov

 

A ako dopadli Američania? Svoju prvú umelú družicu Zeme, nazvanú Explorer 1, vypustili 31. januára 1958. Dovtedy stihli Rusi vypustiť aj svoju druhú družicu Sputnik 2 s prvým živým tvorom – psom Lajkou.

 

Vedeli ste, že…?

…po vypustení Sputnika nastala v Amerike tzv. Sputnikova kríza, pretože sa obávali, že sú Sovieti technologicky na vyššej úrovni?

…vystrelenie tohto satelitu je priamo zodpovedné za vznik NASA?

…Sputnik mal takú jasnosť, že ho bolo možné pozorovať obyčajným ďalekohľadom?

…štartu Sputnika sa v ZSSR spočiatku nevenovala mimoriadna pozornosť a prvá správa sa v sovietskej tlači objavila len ako krátky odstavec vo vnútri novín? Až o dva dni neskôr sa družica dostala na prvé stránky, keď sovietska tlač reagovala na mediálnu lavínu, ktorá sa okamžite rozpútala na Západe.

 

 

Zdroje:

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1

http://www.history.com/this-day-in-history/sputnik-launched

http://www.russianspaceweb.com/sputnik.html

http://www.astrokysuce.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=364%3A60-rokov-od-sputnika-1-2017&catid=8&Itemid=104

Zdroje obrázkov:

Obr.1: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Speyer_Sputnik.jpg

Obr.2: http://legospaceagency.blog.hu/tags/rak%C3%A9ta

Obr.3: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SKorolow.jpg