Spomienka na návštevu astronauta Jamesa B. Irwina v Liptovskom Hrádku

Komunitná nadácia Liptov pripravila v spolupráci a s podporou Mesta Liptovský Hrádok a svojich partnerov 12.10.2017 slávnostnú akadémiu s názvom „Veda, viera, vesmír“. Akadémia spolu s doplnkovým programom bola inšpirovaná udalosťou z 18. mája 1990. Vtedy na pozvanie p. Milana DZURIAKA a Bratskej jednoty baptistov z obce Vavrišovo prišiel popri Prahe, Bratislave aj do Liptovského Hrádku člen posádky Apollo 15, americký astronaut a ôsmy človek chodiaci po Mesiaci, James Benson Irwin.

 

 

Nie veľa ľudí vie, že na Liptove bola takáto významná osobnosť. Tak ako sa James B. Irwin vtedy podelil s takmer 1500 obyvateľmi Liptovského Hrádku a okolia o svoje myšlienky a zážitky z letu na Mesiac, v rámci akadémie sa organizátori a účinkujúci snažili podeliť s prítomnými o svoje myšlienky na tému veda-viera-vesmír s prepojením na Irwinov celoživotný odkaz: „Boh chodiaci po Zemi je dôležitejší ako človek na Mesiaci“.

Program akadémie bol bohatý. Filmom pána Michala Mačičku, ktorý za pomoci Ľubora Patscha nasnímal a spracoval okamihy v roku 1990, sme si priblížili vtedajšiu atmosféru. Duchovnú stopu zanechal premietnutý film Tiché pristátie zoskupenia Liptfilm pod lektorským vedením Judity Feňvešovej, režiséra Samuela Ivašku a filmára Jána Kusku. Súčasťou akadémie bola beseda s osobnosťami: Vladimírom Bahýlom – Technická univerzita Zvolen, členom Slovenského zväzu astronómov, Pavlom Hanesom – Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Zdeňkom Urbanom – odborným redaktorom spravodajského internetového portálu Aktuality.sk, sekcie Zive.sk. Besedu odborne a s citom viedol Ján Pavlík.

Dopoludňajší program bol venovaný študentom základných a stredných škôl a téme vesmír a misie Appolo, kde prednášal aj predseda Astronomického klubu Bratislava Peter Kračalík. Výstavkou modelov a významných celosvetových cien a ocenení zaujal Vasil Pavljuk z raketomodelárskeho klubu Lipt. Mikulaš.

 

 

Počas akadémie bola udelená aj „Cena Ing. Ladislava Habiňáka za rok 2017“, ktorou každoročne nadácia oceňuje študentov stredných škôl v regióne za významné úspechy v oblasti výpočtovej techniky a informatiky. Tento rok si toto ocenenie prevzal z rúk primátora mesta Branislava Trégera a riaditeľa SOŠE Lipt. Hrádok Milana Daniša jej absolvelnt Ján Makúch.
V rámci projektu nadácia spracovala aj doplnené vydanie publikácie „Viac ako pozemšťan“ z roku 1990, ktorú si môžete objednať na t. č. 0903/012877 alebo na mrlianova@knl.sk.

Nadácia tiež Mestu Liptovský Hrádok odovzdala dar – pamätnú tabuľu so spomienkou na J.B. Irwina, ktorá bude osadená na pripravovanom pamätnom mieste pri hrade podľa vysloveného záväzku p.primátora už v roku 2018.

Na záver môžeme za nás zhodnotiť, že podujatie zanechalo stopy v každnom z nás. Tak ako Irwin zanechal svoje stopy na Mesiaci, tak slávnostný večer s dôrazom na Irwinov odkaz zanechal stopy v našich srdciach a veríme, že aj v srdciach účastníkov podujatia.

 

Text článku poskytla Komunitná nadácia Liptov