Komentár: Trump(f) pre NASA

Prezident Spojených štátov amerických, Donald Trump, v pondelok podpísal Space Policy Directive 1. Tento príkaz dáva NASA za úlohu dostať ľudí na Mesiac, Mars a ďalej.

Prezident Trump doslova povedal: … “This time, we will not only plant our flag and leave our footprints — we will establish a foundation for an eventual mission to Mars, and perhaps someday, to many worlds beyond.”… V preklade: Tentokrát, nie len že vztýčime našu vlajku a zanecháme naše (na Mesiaci) šľapaje — položíme základy pre eventuálne misie na Mars, a možno, jeden deň, aj na mnohé vzdialenejšie svety.

 

 

Táto iniciatíva sa zakladá na odporúčaniach Národnej Vesmírnej Rady, ktorú vedie viceprezident Mike Pence, a ktorá bola iba v júni tohoto roku obnovená prezidentom Trumpom.

Spolu so súkromnými (SpaceX, Boeing etc.) a medzinárodnými entitami (ESA, JAXA,..) bude teda NASA usilovať o to, aby rozšírila prístup ľudí do vesmíru. Je to veľmi jasná direktíva, čo je dobrá správa pre NASA a pre budúcich astronautov.

Toto je asi prvý pozitívny vývoj pre vedu a výskum počas Trumpovej administrácie, známej skôr vykostením výskumu klimatickej zmeny, ktorý aj touto direktívou utrpí ďalší úder. Je možné, že celé je to iba populistický ťah inšpirovaný poradcami ako Jeff Bezos alebo Elonom Muskom, ktorý rezignoval na pozíciu Trumpovho poradca v júni 2017. Skôr ale pôjde o tlak zo strany Boeingu zachrániť SLS (Space Launch System), ktorý otvorene oznámil, že predbehne SpaceX na Mars.

 

Zdroj: 

Fotografie: