10 najväčších vesmírnych udalostí roku 2017

Zostáva už len niekoľko hodín a rok 2017 bude históriou. Odchádzajúci rok nám priniesol výnimočné vesmírne udalosti a objavy. Tento článok prináša prierez zaujímavými aj smutnými udalosťami, ktoré nám  rok 2017 zanechal.

 

Zomrel posledný človek na Mesiaci

Začiatok roka sa niesol v smutnom duchu. Dňa 16. januára nás opustil americký astronaut Eugene (Gene) Cernan, veliteľ Apollo 17 a doposiaľ posledný človek, ktorý položil svoju nohu na povrch Mesiaca. Táto udalosť zasiahla aj Slovensko, nakoľko Gene Cernan mal slovenské korene a Slovensko v minulosti aj niekoľkokrát navštívil.

 

Objav planetárneho systému Trappist-1

V marci ohlásili astronómovia objav planetárnej sústavy, ktorá leží len 40 svetelných rokov od Slnka. Využitím kozmických, ale aj pozemných ďalekohľadov (vrátane VLT organizácie ESO), sa im podarilo pozorovať prechody siedmych planét cez disk materskej hviezdy (označená TRAPPIST-1). Tri z nich sa nachádzajú v takzvanej „obývateľnej zóne“. Je teda pravdepodobné, že na povrchoch planét sa môžu nachádzať oceány. Tento planetárny systém má zatiaľ najvyšší počet planét veľkosťou podobných Zemi na povrchu ktorých sa môže nachádzať voda v kvapalnom stave.

 

Porovnanie obežných dráh planét sústavy TRAPPIST-1 s našou slnečnou sústavou

 

Štart 1. slovenskej družice do vesmíru

Po rokoch príprav sa 23. júna pomocou indickej rakety PSLV-C38 do vesmíru vydala 1. slovenská družica skCUBE, na ktorej pracovali odborníci, študenti a dobrovoľníci zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, troch slovenských univerzít a niekoľkých slovenských technologických spoločností. Družica aj po polroku v kozme stále pracuje a prináša zaujímavé údaje.

 

Prvá slovenská družica štartuje na svoju kozmickú púť. Credit: ISRO

 

Veľké americké zatmenie Slnka

V lete nastala dlhoočakávaná udalosť, obyvatelia severnej ameriky mali možnosť pozorovať jeden z najúžasnejších úkazov, aké može pozemštan zažiť. Zatmenie, ktoré nastalo 21. augusta, dostalo prívlastok „veľké americké“, nakoľko pás totality prechádzal od západného až po východné pobrežie USA. Túto príležitosť využili milióny ľudí, ktorí do spojených štátov pricestovali z celého sveta.

 

 

Sonda Cassini ukončila svoju veľkolepú kozmickú púť

Veľmi úspešná sonda Cassini, ktorá bude v histórii prieskumu Slnečnej sústavy zapísana zlatým písmom a ktorej príbeh sa začal písať už v roku 1982, ukončila 15. septembra 2017 svoju misiu zánikom vo vrchných atmosférach planéty Saturn. Stala sa tak súčasťou planéty, ktorú skúmala od roku 2004. Sonda nám priniesla úžasné informácie a objavy o samotnej planéte, jej atmosfére a prstencoch, ako aj o rodine Saturnových mesiacov. Spomeňme mesiac Titan, ktorý okrem materskej sondy Cassini preskúmalo aj pristávacie púzdro Huygens, prípadne objav, že pod hrubou vrstvou ľadu mesiaca Enceladus sa môže nachádzať oceán vhodný aj pre život.

 

 

Nobelova cena pre pozorovanie gravitačných vĺn

Predpovedal ich už Einstein, prvýkrát gravitačné vlnenie zachytil detektor LIGO až v roku 2015. Za toto pozorovanie získali v októbri vedci Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kip S. Thorne Nobelovu cenu za fyziku.

 

Pozorovanie splynutia dvoch neutrónových hviezd

Od prvého potvrdeného záznamu gravitačných vĺn uplynuli ani nie dva roky a vedcom sa podarilo potvrdiť aj niekoľko dalších pozorovaní. Vďaka lepšej citlivosti prístrojov sa podarilo pozorovať aj zrážku dvoch neutrónových hviezd, tzv. kilonovy. Táto udalosť bola nezávisle pozorovaná aj pomocou ďalekohľadov.

 

Umelecká predstava splynutia dvoch neutrónových hviezd

 

Američania sa vracajú na Mesiac

Koniec roka sa niesol pre fanúšikov kozmonautiky v radostnom duchu. Administratíva prezidenta Trumpa oznámila návrat amerických astronautov na Mesiac (a ďalej). Táto iniciatíva bola spečatená podpisom príkazu Space Policy Directive 1 prezidentom Trumpom 11. decembra 2017.

 

President Donald Trump signs the Presidential Space Directive – 1, directing NASA to return to the moon, alongside members of the Senate, Congress, NASA, and commercial space companies in the Roosevelt room of the White House in Washington, Monday, Dec. 11, 2017. Photo Credit: (NASA/Aubrey Gemignani)

 

Slnečnú sústavu navštívil medzihviezdny posol – planétka Oumuamua

Astronómovia poznajú už približne 750 tisíc planétok a malých telies v našej Slnečnej sústave. Oumuamua je však prvý pozorovaný objekt, ktorý k nám priletel (a zase odletel) z medzihviezdneho priestoru. Tento fakt by bol sám o sebe veľmi zaujímavým, ale planétka nás prekvapila aj svojimi rozmermi (230 x 35m) čo hneď aktivovalo fantáziu mnohých fanúšikov SciFi. Zprvu sa myslelo, že sa jedná o kamennú, či dokonca železnú planétku, ale vyhodnotenie údajov z porozovaní ukázalo, že sa môže jednať o kométu v prezlečení. Kozmické žiarenie bombardovalo milióny rokov povrch tohto telesa až sa vytvorila hrubá krusta, ktorá chráni vnútro pred odparovaním. To by vysvetlovalo chýbajúci kometárný chvost pri priblížení k našej materskej hviezde.

 

Umelecká predstava planétky Oumuamua Credit: ESO

 

Úžasný rok pre spoločnosť SpaceX

Raketa Falcon 9 štartovala v roku 2017 celkovo 18 krát. Všetky tieto štarty boli úspešné a firma sa môže pochváliť aj 100-percentou úspešnosťou pristátia 1. raketového stupňa. Tieto čísla sú priam neuveriteľné a otvárajú ľudstvu cestu k efektívnejšiemu, rýchlejšiemu a lacnejšiemu prieskumu Slnečnej sústavy. Spoločnosť SpaceX koncom roka vztýčila na floridskej rampe aj novú, najväčšiu raketu od čias programu Apollo, s názvom Falcon Heavy. Táto raketa by mala do vesmíru prvý krát vzlietnuť v polovici januára 2018 s hlavným nákladom – automobilom Tesla Roadster majiteľa spoločnosti Elona Muska. Ale o tom viac v článku o očakavánaých udalostiach roku 2018 🙂

 

 

Rok 2017 bol bohatý aj na ďalšie vesmírne udalosti. Astronómovia objavili ôsmu planétu systému Kepler-90. V tomto roku sme zažili aj mnoho krásnych úkazov, napríklad čiastočné zatmenie Mesiaca. Opustil nás astronaut Bruce McCandless, prvý človek, ktorý vo voľnom kozme lietal nepripútaný k svojej materskej lodi. V novembri nás taktiež opustil Dick Gordon, astronaut Apolla 12.

 

Želáme si, aby rok 2018 bol bohatší na radostné správy a zaujímave objavy a menej na smutné správy. Redakcia kozmonautika.sk praje všetkým veselý Silvestr a úspešný nový rok.

 

 Zdroje:

  • http://m.wsj.net/video/20170908/090717cassinifinal/090717cassinifinal_640x360.jpg
  • http://www.baselshows.com/wp-content/uploads/2015/01/Europe-from-space-in-the-New-Years-Eve-FIREWORKS.jpg
  • https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/FtswFMi0ZoyBMLOOk6br5h36OuI=/0x0:3000×2000/1200×800/filters:focal(1260×760:1740×1240)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/54987043/531752474.0.jpg