40. rokov od štartu 1. československého kozmonauta

V piatok, 2. marca 2018, uplynulo presne 40. rokov od momentu, keď sa na obežnú dráhu Zeme na palube kozmickej lode Sojuz 28, vydal 1. československý kozmonaut, vtedy 29 ročný vojenský pilot Vladimír Remek, na svoju cestu do vesmíru. Jednalo sa o historický moment pre spoločný štát Čechov a Slovákov, nakoľko po sovietoch a američanoch sa jednalo v poradí o 3. národnosť v kozme (87. človek celkovo). Európska vesmírna agentúra (ESA) tak právom Vladimíra Remka nazýva aj prvým európskym astronautom.

 

Obr. 1: Vladimír Remek počas výcviku. Zdroj: ČTK

 

Výber kandidátov započal už v roku 1976, kedy bola skupina 24 pilotov československého letectva povolaná k zdravotným prehliadkam a psychotestom. Spočiatku netušili, že sa jedná o výber uchádzačov pre let 1. československého kozmonauta. Postupne sa výber zužoval, až na konci roku 1976 zostali dvaja kandidáti – Vladimír Remek a Oldřich Pelčák, ktorí putovali do Hviezdneho mestečka pri Moskve. Tam mali absolvovať intenzívny výcvik. Nakoniec boli stanovené dve posádky. Hlavná v zložení Alexej Gubarev a Vladimír Remek a záložná, ktorej veliteľom bol Nikolaj Rukavišnikov a Oldřich Pelčák.

 

Obr.2: Vladimír Remek a Oldřich Pelčák. Zdroj: lidovky.cz, archív O. Pelčáka

 

Raketové motory sa spustili presne 2. marca 1978 o 15:28 UTC a naviedli prvú medzinárodnú kozmickú posádku na stretávaciu dráhu s vesmírnou stanicou Saljut 6, ktorú v tom čase obývali dvaja sovietski kozmonauti – Jurij Romanenko a Georgij Grečko. V nasledujúcich dňoch sa posádka okrem bežných aktivít venovala niekoľkým televíznym prenosom, pomoci stálej posádke vesmírnej stanice a realizácii vlastných vedeckých experimentov.

 

Obr.3: Baikonur. Kazakh SSR. USSR. Crew members of spaceship „Soyuz-28“ Alexei Gubarev and Vladimir Remek (R) before the launch. Photo TASS / Nikolai Akimov

 

Posádka Sojuzu 28 pristála bezpečne v čase 14:45 UTC v Kazachstane, čím skončila táto historická misia, ktorej dĺžka trvania bola presne 190 hodín a 18 minút. Kozmickú loď Sojuz 28 si môžete na vlastné oči pozrieť v Leteckom múzeu Praha-Kbely.

 

 

Už 40 rokov sa polemizuje, prečo bol pre prvý medzinárodný kozmický let vybraný práve občan Československa a prečo konkrétne Vladimír Remek. Ako pre Český rozhlas poznamenal český publicista a odborník na kozmonautiku Pavel Toufar, jeden z dôvodov môže byť snaha vynahradiť čechom a slovákom august 1968: „..a to sice není doloženo, ale pamětníci se na tom shodli – rozhodnutí vyslat do vesmíru Čechoslováka bylo dáno i tím, že to Brežněv považoval za úlitbu za intervenci v srpnu 1968.

Oficiálne vyjadrenia, prečo letel práve Remek a nie Pelčák hovoria o tom, že Remek vyšiel z testov ako najlepší úchádzač. Polemizuje sa však, že v tom mohla zohrať úlohu aj pozícia jeho otca – Jozefa Remeka, ktorý bol generálom Československej ľudovej armády. Ďalej, že otec Jozef Remek pochádzal zo Slovenska (Mojšova Lúčka pri Žiline) a matka z Česka. Jednalo sa tak o uchádzača so skutočne československými koreňmi. Ďalším spojením so Slovenskom je aj fakt, že Vladimír Remek strávil časť svojich štúdií na Vyššom leteckom učilišti v Košiciach, predchodcu Vysokej vojenskej leteckej školy SNP, neskôr Vojenskej leteckej akadémie a dnes – Leteckej fakulty Technickej univerzity Košice. Neskôr v rovnakej inštitúcii absolvoval svoj letecký výcvik aj 1. slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Ak by ste sa chceli s touto významnou osobnosťou našich dejín stretnúť aj naživo, Hvězdárna a planetárium v Brne organizuje pri príležitosti tohto výročia udalosť „Rojení kosmonautů | slavíme 40. výročí letu Vladimíra Remka“. Bližšie informácie nájdete na stránke akcie: https://www.facebook.com/events/1980041512244628/ alebo http://www.hvezdarna.cz/?p=7095

Za celú redakciu kozmonautika.sk želáme Vladimírovi Remkovi pevné zdravie a sme hrdí na jeho úspechy!

 

Zdroje: