Súťaž Copernicus Masters 2018 hľadá inovácie a nápady v oblasti diaľkového pozorovania Zeme

Od 1. apríla do 30. júna prebieha v poradí 8. ročník súťaže podnikateľských nápadov z oblasti diaľkového pozorovania Zeme s názvom Copernicus Masters. Na víťazné nápady tento rok čakajú ceny v celkovej hodnote viac ako 600 000 EUR.

Program Copernicus je najambicióznejší  európsky program na diaľkové pozorovanie Zeme. Poskytuje neobmedzený prístup ku kompletným datam z družíc Sentinel a umožnuje tak ich široké využitie v najrôznejších ľudských činnostiach. Vďaka snímkom a informáciam z vesmírnych družíc máme dnes presné informácie o procesoch v Zemskej atmosfére, o našich lesoch aj mestách. Pomáhajú nám počas prírodných a iných katastrof, ale vďaka nim máme napríklad aj efektívnejšie poľnohospodárstvo.

Copernicus Masters – je popredná európska sútaž v oblasti inovácií pre pozorovanie Zeme (EO).  Súťaž je hnacím motorom transformácie zaujímavých podnikateľských nápadov do komerčnej sféry. V rámci súťaže bolo vyhlásených 16 výziev na rôzne témy.

 

 

Každá z výziev má konkrétne zameranie a zahrňuje námety ako napríklad: Udržateľný rozvoj, IoT, umelá inteligencia, smart city, služby pre poľnohospodárstvo, bezpečnosť, Big data, B2B, bezpečnosť Služby pre vládu, správa a zabezpečenie Copernicus. Peňažné výhry sa pohybujú v rozmedzí 5000 – 100 000 EUR a výhercovia môžu získať aj rôzne zaujímavé nepenažné ceny a pomoc pri rozvoji svojho nápadu.

Konkrétne informácie o každej z výziev nájdete aj v nasledujúcom dokumente.

Slavnostné predávanie cien v rámci najväčších európskych súťaží v oblasti inovácií pre komerčné vesmírne aplikácie – súťaží Copernicus Masters a European Satellite Navigation Competition (ESNC) – sa koná začiatkom novembra 2018. Na tejto akcii sa stretnú významní hráči v kozmickom odvetví.

Prihlášky a svoje nápady na využívanie dát diaľkového pozorovanie Zeme môžete zasielať od 1. apríla do 30. júna 2018.

Do pozornosti dávame aj akciu, ktorá sa bude konať v Bratislave 12. júna 2018 s názvom „The Copernicus Training and Information Session“. Je to jedna z unikátných príležitostí ako získať viac informácií o programe Copernicus a jeho možnostiach. Súčasťou bude aj tréning na ktorom získate základné zručnosti s datami z družíc Sentinel.

Ďalší tréningový kurz zameraný na využitie dát z družíc určených na diaľkové pozorovanie Zeme sa uskutoční v Bratislave v dňoch 17 – 21. septembra 2018.

 

V prípade ďalších otázok kontaktujte prosím Slovenskú organizáciu pre vesmírne aktivity (SOSA) na emailovej adrese info (zavináč) sosa.sk .

 

Zdroje: