Misia BepiColombo úspešne spustená

Dňa 20.10.2018 o 03:45:28 SELČ bola úspešne vypustená raketa Ariane 5, ktorá so sebou niesla projekt – družicu BepiColombo, ktorá ako 3. v histórii bude sledovať javy, ktoré sa odohrávajú na planéte najbližšej k našej hviezde – Merkúr.
O planéte Merkúr vie prakticky každý človek na svete. Už na základnej škole sa dozvedáme o tom, že je to prvá planéta, ktorá obieha okolo našej hviezdy – Slnka. Napriek tomu, ďalšie informácie o tejto planéte stále chýbajú.
Okrem toho, že je najmenšia planéta vnútornej Slnečnej Sústavy, patrí aj medzi najmenej preskúmané planéty. Práve tento status sa budú snažiť inžinieri a vedci z ESA a JAXA zmazať a POZOR, pri tejto snahe participuje aj Slovensko. O tejto spoluprácci sa dočítate na stránke SAV: https://www.sav.sk/index.php?doc=services-news&source_no=20&news_no=7867

Zdroj: ESA / JAXA

Plán hovorí o približne 8 ročnej misii, pričom prvý stret s Merkurom by mal nastať okolo októbra 2021. Následne bude prebiehať skúmanie povrchu, pričom na konci misie sa plánuje nasmerovať sondu do gravitačného poľa Slnka, kde následne zhorí. Celý plán misie môžete vidieť na tomto obrázku:

Credit: ESA / JAXA

Projekt zatiaľ funguje podľa harmonogramu, o čom svedčí aj prvá zaznamená foto, ktorú sa nám podarilo získať. Pevne veríme, že sa nám podarí získať čo najviac nových poznatkov o tejto planéte sužovanej nehostinnému susedstvu svojej domovskej hviezdy.

Credit: ESA / JAXA

Kompletné informácie o projekte nájdete v interaktívnom PDF súbore: https://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/BepiColombo/BepiColombo_launch_media_kit