Galileo App Contest 2018

Článok bol vytvorený v spolupráci s Matejom Poliačekom.

Credit. esa.int

Inšpiráciou pre názov projektu bol významný taliansky vedec Galileo Galilei, ktorý sa zaujímal aj o problémy námornej navigácie.

Galileo je systém 30 operačných družíc obiehajúcich vo výške približne 23 000 km nad povrchom Zeme po navzájom posunutých dráhach o 60 stupňov. Tento systém má slúžiť ako alternatíva k americkej GPS alebo k ruskej GLONASS. V porovnaní s existujúcimi navigačnými systémami je jej výhodou vyššia presnosť, dostupná všetkým používateľom. Taktiež ponúka väčšie pokrytie vďaka vyššej dráhe obehu. Z tejto vlastnosti budú ťažiť najmä krajiny, ktoré sa nachádzajú v severných častiach Európy.

Créditos rápidos: stuffin.space

Presnosť zobrazovania pre bezplatné používanie sa pohybuje okolo 4 m horizontálne a 8 m vertikálne, platená verzia má dokonca presnosť lepšiu ako 1 m (do 10 cm). Vďaka všetkým týmto vlastnostiam sa Galileo považuje za výborného kandidáta na riešenia nových aplikácií v súčasnom svete, kde potrebujeme extrémne presné vykresľovanie pozícií, či už v doprave, agropriemysle, rôznych zdieľaných službách alebo inom biznise.

Aj to je dôvod, prečo ESA v spolupráci s GSA pripravila nasledujúcu výzvu.

Európska vesmírna agentúra (ESA) v spolupráci s Agentúrou pre európsky globálny navigačný satelitný systém (GSA) organizujú súťaž zameranú na vývoj Android aplikácií na báze navigačného systému Galileo. Súťaž je otvorená pre študentov a výskumníkov z európskych univerzít a inštitúcií. Tímy s 3 až 5 členmi sa môžu prihlásiť poslaním návrhu, ktorý predstaví plánovanú aplikáciu (maximum 20 strán), na email Galileo.Services@esa.int do 12. novembra 2018. Súťaž je vhodná aj pre skupiny bez odborníkov na navigačné technológie – je to skvelá možnosť nadobudnúť znalosti v tejto oblasti.

Credit: ESA

Ide o prvý súťažný ročník, ktorý je prístupný pre verejnosť. Minulý rok ESA a GSA organizovali pilotný ročník súťaže pre stážistov v ESA. Vo finále sa stretli tri tímy, z ktorých každý vyvinul vlastnú aplikáciu. Organizačný tím súťaže tiež pripravil vlastnú aplikáciu. Podrobné informácie o minuloročnej edícii možno nájsť na stránke ESA (link: https://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/ESA_trainees_compete_in_inaugural_Galileo_app_contest).

Credit: Galileo PVT

Súťažné aplikácie musia spracúvať navigačné dáta zo satelitnej konštelácie Galileo – projekty môžu byť zamerané na zlepšovanie presnosti vo výpočte pozície priamo zo satelitného signálu, alebo na inovatívne použitie navigačnej služby v aplikáciách. Podrobné podmienky sú k dispozícii v prezentácii z informačného dňa, ktorý sa uskutočnil 16. októbra 2018 (link: http://esamultimedia.esa.int/docs/technology/20181016_Galileo_App_Competition-Information_Day.pdf). V prezentácii možno nájsť aj zdroje a linky k navigačnej teórii, postrehy tímov z minuloročnej edície a podrobný priebeh súťaže. Video z prezentácie je prístupné na stránkach ESA (link: http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2018/10/Galileo_App_Competition_-_Info_day).

Vyhlásenie súťaže a viac informácií možno taktiež nájsť na stránkach ESA (link: https://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/European_students_and_researchers_compete_in_our_new_Galileo_app_competition)