Stáž v ESA – program YGT

Európska Vesmírna Agentúra (ESA), akokaždý rok, opäť otvorila možnosť prihlásiť sa do programu Young GraduateTrainees (YGT), ktorý absolventom a študentom posledných ročníkovmagisterského/inžinierskeho štúdia ponúka 1-ročné stáže v niektorej z pobočiekESA (ESTEC – Holandsko, ESAC – Španielsko, ESOC – Nemecko…). Tento prestížnyprogram je výbornou príležitosťou na naštartovanie kariéry vo vesmírnompriemysle a výskume. Vzhľadom na zapojenie Slovenska, ako štátuspolupracujúceho s ESA, sú tieto pozície prístupné aj pre talentovanýchslovenských študentov. Ďalšie informácie o tomto programe môžete nájsť na tejto stránke.

V polovici novembra saotvorilo nové kolo príležitostí pre súčasných a skorých absolventov sveľkou škálou zameraní. Úspešní záujemcovia dostanú možnosť pracovať na zaujímavýchprojektoch v prostredí špičkovej medzinárodnej vesmírnej organizácie. Zoznamvšetkých pozícií je dostupný na tejto stránke. Deadline naprihlášky je už 16. decembra 2018. 

Cieľovou skupinou súhlavne študenti leteckého, mechanického, materiálového a elektrickéhoinžinierstva, informatiky a fyziky. Avšak tento program ponúka pozície vhodné aj preabsolventov rôznych neinžinierskych odborov.

V prípade záujmu môžete taktiež kontaktovať niektorého zo súčasných slovenskýchYGTs. Budeme sa snažiť čo najrýchlejšie zodpovedať vaše otázky:

Denisa Dosenovičová – YGT, Electrical Power Generators / Solar Power Generators
denisa.dosenovicova@esa.int

Peter Horváth – YGT, Life Support & Physical Sciences Instrumentation
Peter.horvath@esa.int

Peter Vaník – YGT, Technology Management / Technology Programmes Office
peter.vanik@esa.int

Pre absolventov doktorandského štúdia ESA tiež priebežne ponúka pozície v rámci dvojročného Research Fellow programu zameraného na prácu na konkrétnom vedecko-technickom projekte. V prípade otázok ohľadom tohto programu môžete kontaktovať súčasných študentov:

Adrián Bača – Research Fellow, Materials & Processes
adrian.baca@esa.int

Michal Mrnka – ResearchFellow, Antennae & Sub-mm Waves
michal.mrnka@esa.int