EXPEDICE MARS 2019- hľadáme nových marsonautov!

Počuli ste už o Expedici Mars?


Expedice Mars je medzinárodná súťaž organizovaná Dětskou tiskovou agenturou v spolupráci so SOSA pre mládež vo veku od 13 do 18 rokov, ktorá sa zaujíma o vesmír, prírodné vedy a techniku.
Súťaž je jediná svojho druhu v celej Európe. Najmä pre Slovensko zohráva dôležitú úlohu, nakoľko pripravuje budúcu generáciu špecialistov, ktorý pomôžu s rozšírením nášho kozmického programu po vstupe do Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Prípravu majú na starosti ľudia, ktorí si ňou prešli ako účastníci a dostali sa až do finále. Sami teda zažili všetky kolá a podľa svojich skúseností súťaž upravujú tak, aby bola pre účastníkov čo najväčším prínosom.

Cieľom Expedície je nájsť študentov, ktorí sú naozaj hĺbaví, chcú sa dozvedieť, ako prebieha vesmírna misia a zaujímajú sa o prírodné vedy. Zároveň musia mať motiváciu prekonávať samých seba a snahu zdokonaliť sa. Expedícia je štartovacia rampa, ktorá združuje dohromady nadanú a talentovanú mládež z Česka i Slovenska a otvára jej nové možnosti.

Priebeh súťaže


Expedice Mars prebieha v niekoľkých kolách, počas ktorých jednotlivé zadania preveria nie len znalosti, ale tiež motiváciu sa ďalej učiť a rozvíjať, schopnosť tímovej práce a v neposlednom rade aj odolnosť.

Internetové kolá preveria motiváciu a ich súčasťou je tiež tvorba projektu. Tému projektu sa môže týkať biológie, fyziky, techniky, konštruktérstva, alebo popularizácie a vzdelávania.

Do Semifinále postúpi 25 najlepších z projektového kola. Na semifinále väčšina účastníkov Expedície nikdy nezabudne. Je to síce súťaž, ale zároveň aj veľké dobrodružstvo, objavovanie a možnosť prekonávať svoje vlastné limity. Sú to 4 dni plné zábavy, zážitkov a driny.
Zo Semifinále postupuje 10 najlepších, ktorých ďalej čaká Eurotrip.

Eurotrip je niekoľkodenný výlet po inštitúciách Európskej vesmírnej agentúry. Môžte vidieť, ako to vyzerá v stredisku vesmírnych operácií a porozprávať sa s tými, ktorí ich riadia. Naviac je cesta spojená s návštevou európskeho parlamentu v Bruseli.

Eurotrip – návšteva v ESA

Finále sa odohráva na Slovensku. Úlohou je dokončovať prípravy pre let stratosférického balóna. Počas finále prebieha malá simulácia, pohovory a ďalšie testy. Akonáhle je všetko pripravené, vypustíte vlastný stratosférický balón, ktorý zbiera dáta z experimentov, ktoré sa spracovávajú počas Simulácie.
Na konci Finále vyberieme 5 najlepších, ktorí sa zúčastnia simulovanej misie na Mars dlhej viac ako 100 hodín!

Simulácia je najdlhší simulovaný študentský let do vesmíru v Európe. Počas simulácie plní hlavná posádka na palube vesmírnej lode úlohy, robí experimenty a spracováva dáta. A samozrejme stráži palubné systémy a rieši nečakané problémy. Uprostred simulácie prebehne pristátie a výstup na Mars.

Simulovaný let na Mars

Prihlás sa!

Chceš si toto vesmírne dobrodružstvo prežiť na vlastnej koži? Tak neváhaj a zaregistruj sa.
Ak máš od 13 do 18 rokov a zaujímaš sa o vesmír, biológiu, fyziku, či techniku, práve súťaž Expedice Mars môže byť pre teba úžasnou štartovacou rampou na naplnenie snov.
Neodkladaj to, čas máš len do 14. júla 2019 🙂

God Speed!