Čiastočné zatmenie Mesiaca už zajtra!

Zatmenie Mesiaca patrí medzi najkrajšie astronomické úkazy. To zajtrajšie, v noci zo 16. na 17. júla, bude síce len čiastočné, no počasie vyzerá priaznivo a tak si snáď užijeme celý jeho priebeh. Bude viditeľné na väčšine územia Európy, v Ázii, v Austrálii, v Afrike, na juhovýchode Severnej Ameriky, v Južnej Amerike, v Tichom, Atlantickom a Indickom oceáne a v Antarktíde.

Zatmenie Mesiaca v meste Stedman v americkej Severnej Karolíne 21. januára 2019
Zdroj: TASR

Priebeh zatmenia

Mesiac u nás vyjde nad horizont po 21:00, o 22:02 SELČ sa Mesiac zľava stretá s úplným tieňom Zeme a začína sa jeho čiastočné zatmenie. Stred čiastočného zatmenia pripadá na 23:32 SELČ, kedy bude asi 65% povrchu Mesiaca ponorených do červeno sfarbeného úplného tieňa Zeme. Čiastočné zatmenie potrvá až do 01:00 nasledujúceho dňa, 17. júla.

Zdroj: Pavol Rapavý, Slovenský zväz astronómov


Kam ísť pozorovať?

Vychutnať si zatmenie Mesiaca môžete aj z Vášho okna, či záhrady. Ak sa Vám ale žiada profesionálna technika, prípadne výklad, či spoločnosť iných ľudí, tu je krátky zoznam udalostí, ktoré sa pri tejto príležitosti konajú:

Bratislavský kraj:
Bratislava, Jablonec, Senec

Trnavský kraj:
Hlohovec

Žilinský kraj:
Žilina, Kysucké Nové Mesto, Kysuce

Banskobystrický kraj:
Žiar nad Hronom

Košický kraj:
Košice

Prešovský kraj:
Prešov

Nitriansky kraj:
Nitra

Trenčiansky kraj:
Partizánske, Čachtický hrad, Trenčín


Ďalšie zatmenie? Až o 3 roky!

Posledné dve úplné zatmenia Mesiaca sa dali pozorovať 27. júla 2018 a 21. januára 2019. V roku 2020 budú zatmenia, podobne ako to zajtrajšie, iba polotieňové – 10. januára, 5. júna a 5. júla. Na ďalšie úplné zatmenie Mesiaca viditeľné od nás si budeme musieť počkať do 16. mája 2022. Nasledovať budú dve čiastočné zatmenia, 28. októbra 2023 a 18. septembra 2024. A opäť dve úplné zatmenia za sebou nastanú 14. marca a 7. septembra 2025, od nás však uvidíme len to septembrové.