Starhopper prvýkrát poskočil

Minulý týždeň sme si pripomínali 50. výročie od prvého ľudského kroku na mesačnom povrchu a častokrát sa pritom skloňoval aj názov raketového nosiča Saturn V, ktorý je dodnes tou najsilnejšou raketou akú sme kedy vytvorili. To sa však môže čoskoro zmeniť a postarať sa o to má nová raketa od spoločnosti SpaceX – Big Falcon Rocket (BFR).

Starship (vizualizácia)

Tá by si zaslúžila svoj samostatný článok, pretože sa jedná o skutočne impozantný nosič s niekoľkými odvážnymi novinkami, no dnes sa pozrieme len na vývoj jej druhého stupňa – Starship. Technici zo SpaceX sa totiž aktuálne zameriavajú práve na túto časť rakety a v posledných dňoch zaznamenali významné úspechy.

SpaceX dnes pracuje na troch prototypoch Starshipu na dvoch odlišných miestach. Dva novšie a väčšie modely vznikajú na Floride resp. v Texase a jeden starší s názvom Starhopper už prechádza testami tiež v stredisku Boca Chica v Texase. A práve ten v posledných dňoch potešil pracovníkov, ale aj fanúšikov spoločnosti Elona Muska. Ako vyplýva už len z jeho názvu, prototyp má slúžiť na tzv. „hops“, teda poskoky alebo lety do malých výšok, pričom sa bude testovať hlavne motor Raptor na skvapalnený metán a kyslík, ale aj koordinácia letu a konštrukcia samotnej lode, ktorá však ešte okrem približného tvaru a materiálov len v malej miere zodpovedá finálnej podobe Starship. Poskokom však okrem zhotovenia samotnej lode musí predchádzať aj viacero testov systémov, ktoré sú pre skoky nevyhnutné. Tie pracovníci vykonávali v posledných mesiacoch a do záverečnej fázy pred štartom vstúpili asi pred dvoma týždňami, kedy došlo k preprave najnovšieho exempláru motora z testovacieho strediska v McGregor do strediska v Boca Chica, jeho následnému namontovaniu na prototyp a príprave na statický zážeh. Ten sa mal uskutočniť začiatkom nasledujúceho týždňa a mal potvrdiť pripravenosť systémov na štart. Ak by aj tento záverečný test prebehol bezchybne, spoločnosť bola pripravená na vôbec prvý skok Starhopperu do výšky asi 20 metrov ihneď nasledujúci deň. Ich plány však prekazilo neplánované vznietenie pár minút po ukončení testu.

Prototyp Starshipu v Coastal Steel na Floride
Prototyp Starshipu v Boca Chica v Texase
Starhopper v Boca Chica v Texase

Motor Raptor sa zapol približne o 22:23 EDT, po piatich sekundách sa následne aj vypol a ako neskôr potvrdila aj samotná spoločnosť, zážeh bol úspešný. Avšak necelé štyri minúty potom, čo sa motor vypol došlo k neplánovanej explózii. Dôvodom bol únik metánu. Vyšetrovanie nehody z nasledujúceho rána však potvrdilo, že prototyp neutrpel žiadne vážnejšie škody, a tak sa štart síce vzdialil, ale len o týždeň.

Statický zážeh Starhopperu

Prvý pokus o poskočenie sa tak konal vo štvrtok (25. 7.) v skorých ranných hodinách nášho času, no po troch sekundách sa motor vypol, čo samozrejme nestačilo nato, aby vyletel do predpokladanej výšky. Elon Musk neskôr na sociálnej sieti zverejnil dôvod neúspešného skoku, a teda tlak v spaľovacej komore motora bol kvôli nižšej teplote pohonných látok väčší. Štart bol preto predčasne ukončený a preložený na ďalší deň.

Prvý pokus Starhopperu o štart

V piatok už ale všetko prebehlo bezchybne. Motory Starhopperu sa zapli približne na 25 sekúnd a podarilo sa im vyniesť prototyp do výšky 15 až 20 metrov a následne s ním aj pohodlne pristáť. Spoločnosti sa tak podarilo aj napriek zopár problémom z predchádzajúcich testov vykonať prvý skok Starhopperu. Ten nasledujúci by sa mal podľa Muska uskutočniť v priebehu najbližších dvoch týždňov a tentokrát by mal prototyp vyletieť do výšky približne 200 metrov. Takýmto spôsobom sa bude vzdialenosť a dĺžka letu zvyšovať až približne do výšky 5 kilometrov, vyššie Starhopper nepoletí. Elon už ale po minulotýždňovom statickom zážehu oznámil, že 2 novšie prototypy v priebehu 2 až 3 mesiacov vykonajú prvý suborbitálny let a ďalšie 2 až 3 mesiace nato dosiahnu orbitu Zeme.

Prvé poskočenie

V najbližších týždňoch až mesiacoch sa tak máme určite na čo tešiť.

Zdroj informácií:

https://www.nasaspaceflight.com/2019/07/spacex-resume-starhopper-tests/

https://www.elonx.cz/starhopper-po-statickem-zazehu-zachvatila-ohniva-koule/

https://techcrunch.com/2019/07/17/spacexs-starhopper-bursts-into-flames-during-static-fire-test/

https://www.elonx.cz/vse-o-super-heavy-starship/

https://www.nasaspaceflight.com/2019/07/spacex-resume-starhopper-tests/

Zdroj obrázkov:

https://pbs.twimg.com/media/EAGgKimXsAM9rTw.jpg

https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2019/01/stackedlandscape.jpg

https://www.thesouthafrican.com/tech/space/spacex-elon-musk-starhopper-almost-ready-first-untethered-hop/