Účastníci EXPEDICE MARS majú za sebou semifinále


V dňoch 5. – 8. septembra 2019 sa v Brne uskutočnilo semifinále Expedície Mars 2019. Počas štvordňového sústredenia účastníci absolvovali množstvo aktivít, ktoré overili nielen ich odborné znalosti, ale i schopnosť práce v tíme.

Semifinalisti Expedície Mars spolu s organizačným tímom súťaže


V dňoch 5.-8.9.2019 sa v Brne uskutočnilo semifinále Expedície Mars 2019. Každý rok do semifinále postúpi 25 najlepších účastníkov z  Česka a Slovenska. Tento rok sa tu opäť stretlo množstvo nadaných študentov, na ktorých čakal náročný program. Počas 4 dní prezentovali svoje domáce projekty prostredníctvom posterov, skúsili si vytvoriť vzdelávacie video o tom, aký by bol život na Marse a overili si svoju schopnosť spolupráce i v mnohých iných tímových aktivitách.

Hlavnou náplňou bola práca na experimentoch, ktoré vyletia so stratosférickým balónom  až do výšky 35 km. V odbornosti Biológ pracovali s mikroorganizmami, Fyzici sa zaoberali spektroskopickými meraniami, Inžinieri sa snažili zabezpečiť stabilitu obrazu z palubnej kamery, Konštruktéri skúmali pevnosť a pružnosť látok v podmienkach podobným, aké sú v stratosfére a Popularizátori vytvárali knižku o lete na Mars s pokusmi pre deti.

Tím odbornosti Biológ


V Expedícii Mars kladieme dôraz na to, aby sa účastníci počas všetkých kôl niečo nové naučili a aby sme ich povzbudili v ďalšom bádaní. „Na žádné akci jsem se necítil tak zapojen a odhodlán dát tolik energie za tak krátkou dobu,“ skonštatoval jeden z tohtoročných semifinalistov Vincent Stuchlý. Stále je to však súťaž a do finále mohli postúpiť len tí najlepší. Tých už o mesiac čaká výber do 100-hodinového simulovaného letu na Mars.

Expedícia Mars je československá súťaž pre nadaných žiakov a študentov, ktorí sa zaoberajú vedou a technikou.  Spočíva vo viacerých kolách, kde účastníci súťažia v rámci jednej z piatich odborností – Biológ, Fyzik, Inžinier, Konštruktér či Popularizátor.

Ak sa chcete zapojiť aj vy, už od apríla budúceho roka bude otvorené prihlasovanie do ďalšieho ročníka!