Tím SOSA na Hvezdárni vo Valašskom Meziřičí

Jakub Nagy, Lukáš Obermajer


V skoré svieže sobotné ráno 28. septembra 2019, sme sa stretli pred Shopping Palace v Novom Meste v Bratislave.
Výprava SOSA bola v zložení: Igor Valalík, Jakub Nagy a Lukáš Obermajer. Nastúpili sme k Igorovi do auta a vrhli sa na cestu do malebnej obce Valašské Meziříčí v Českej republike, kúsok za slovenskými hranicami.

Vyrážame na cestu


Po krátkej, no predsa akosi vyčerpávajúcej trojhodinovej ceste sme sa dostali k hvezdárni. Celý pozemok bol lemovaný množstvom väčších či menších kupol.


Prichádzame na Hvezdáreň Valašské Meziříčí

Boli sme vrelo privítaní na recepcii chutnými domácimi koláčmi, kávou a prekrásnymi meteoritmi. Po tom, ako sme si vychutnali tieto skvelé raňajky sa začali prednášky.

Prvá prednáška bola o pozorovaní nočnej oblohy. K prednáške nám bol darovaný set na pozorovanie nočnej oblohy s interaktívnou otáčavou mapou pre lepší prehľad. Prednášky boli zamerané na kozmológiu, naučili sme sa mnoho o mesiacoch našich plynných obrov, ich schopnosti potenciálne hosťovať primitívny život, geológie rôznych telies v Slnečnej sústave a o rôznych družiciach vypustených ľudstvom.

Medzi prednáškami sme mali možnosť poobzerať si hvezdáreň a zistiť, aké práce na nej prebiehajú. Nazreli sme do kupol, kde majestátne sídlili rôzne masívne teleskopy využívané na rôzny kozmologický výskum. Mali sme tiež možnosť pozrieť si miestny geopark, kde boli so zaujímavým opisom vystavené rôzne horniny, ktoré nám prezradili viac o histórií Zeme.

Zaujímavým bodom našej výpravy bola príležitosť nazrieť aj do najstaršej kupoly hvezdárne. Malá drevená kupola bola postavená v 20. rokoch 20. storočia a predstavovala začiatok kozmologického výskumu v modernej histórií tejto dedinky.

Drevená kupola


Kým niektorí boli vnútri na prednáškach, náš člen Jakub Nagy s pomocou českých kolegov medzičasom pripravili štart maličkej vodnej rakety, ktorá bola modelom rakety Saturn II. Na palube tejto rakety bol umiestnený experiment, ktorý meral trajektóriu letu rakety.

Tomáš Pečiva už tankuje palivo do rakety Saturn II


Raketa sa naplnila palivom (teda vodou). Prichytila sa tlakovým uzáverom na štartovaciu rampu. Upevnil a aktivoval sa datalogger. Všetci ostatní tiež postupne povychádzali von a zgrupili sa na záhrade okolo štartovacej rampy. Kolega Tomáš Pečiva z hvezdárne začal pumpovať vzduch, zatiaľ čo Jakub držal štartovaciu šnúru. Raketa bola čoskoro plná plynu a vystrelila náramnou rýchlosťou smerom k oblohe.
Vyletela asi do výšky 60 metrov a potom s pleskotom spadla do geoparku. Bežali sme po ňu. Bola celá pokrčená a tak sa Tomáš s Jakubom vrátili dnu opraviť ju a vyloviť dáta z dataloggera.

Raketa po prvom úspešnom štarte


Všetci ostatní zatiaľ išli na rozsiahlu exkurziu hvezdárne. Opravená raketa sa znova pripravila na štartovaciu rampu. Nasledoval druhý štart. Raketa znova vystrelila do závratných výšin. Začala padať a spadla oveľa ďalej. Pád sprevádzal hlasný plesk.

Raketa pripravená na druhý štart

Začali sme ju hľadať. Hľadali sme ju dvanásti asi hodinu. Prehľadali sme celý areál a nič. Pozreli sme ulice vedľa a nič. Preskúmali sme aj vedľajší oplotený porast. Zostávala už iba jedna možnosť, kde sa raketa mohla nachádzať. V jednej zo záhrad u susedov. Jedny susedia nemali plot, tak sme to mohli ísť preskúmať. Nič sme ale nenašli. Tak sme sa rozhodli ísť do druhej záhrady. Tam už ale jeden z nás musel preliezť cez plot. Nevrátil sa naprázdno, nad hlavou víťazoslávne držal raketu. Vrátili sme sa dnu, vybrali a analyzovali sme nové dáta.
Riaditeľ hvezdárne a ambasádor SOSA Libor Lenža ukončil program a postupne sme sa porozchádzali.

Celkovo sa nám tento workshop veľmi páčil. Zažili sme kopec zábavy a mnohému sme priučili. Už sa tešíme, kedy sa budeme môcť lační nových vedomostí najbližšie opäť stretnúť!