V Bratislave bude prednášať ukrajinský kozmonaut Arcebarskij


Už v utorok, 5. novembra 2019, v priestoroch Ruského centra vedy a kultúry o 17:00 porozpráva o svojich piatich mesiacoch na vesmírnej stanici MIR ukrajinský kozmonaut Anatolij Pavlovič Arcebarskij.

Anatolij Pavlovič Arcebarskij


Do vesmíru sa Anatolij P. Arcebarskij dostal na palube kozmickej lode Sojuz TM-12 (misia katalogizovaná v COSPAR ako 1991-034A) v máji roku 1991. Loď s volacím znakom Ozón odštartovala z kozmodrómu Bajkonur a na jej palube bola trojica Arcebarskij, Sergej Krikaľov a Helen Sharmanová zo Spojeného kráľovstva.

Dva dni po štarte sa loď spojila so stanicou MIR, posádka do nej prestúpila a začala pracovať spoločne s predchádzajúcou posádkou. Tá zo stanice aj so Sharmanovou 26. mája odletela na Zem.

Arcebarskij s Krikaľovom tu ostali ako deviata základné posádka a strávili na stanici päť mesiacov.

Arcebarskij tiež absolvoval šesť výstupov do otvoreného vesmíru kvôli práci mimo stanice. Strávil pri nich v skafandri 31 hodín. Na stanici počas tohto obdobia prijali nákladné lode Progress M-8 a Progress M-9.

V októbri boli vystriedaní ďalšou základnou posádkou, ktorá priletela v lodi Sojuz TM-13. Dňa 10. októbra vzali na palubu Franza Viehböcka z Rakúska zo Sojuzu TM-13 a odleteli vo svojej lodi Sojuz TM-12 späť na Zem.

Kozmonaut A. P. Arcebarskij je registrovaný ako 248. človek vo vesmíre so 144 dňami strávenými v kozme.

S kolegom, kozmonautom Sergejom Krikaljovom


Anatolij Pavlovič Arcebarskij vystúpi v Bratislave v utorok, 5. novembra 2019 o 17:00 v priestoroch Ruského centra vedy a kultúry na ulici Fraňa Kráľa.

Na podujatie je vstup voľný, srdečne vás pozývame!