Ženy vo vede – príležitosť pre vedkyne do 45 rokov

Poznáte vedkyňu do 45 rokov, ktorá sa venuje vlastnému výskumnému projektu? Neváhajte a dajte jej vedieť, že prihlasovanie so štvrtého ročníka súťaže L’OREAL-UNESCO PRE ŽENY VO VEDE je otvorené!  
Víťazka každej kategórie získa výhru 5 000 €, ktorú môže investovať do ďalšieho výskumu, alebo na osobné účely.   


Do tretieho ročníka sa zapojilo 24 slovenských vedkýň, do finále sa ich prebojovalo celkom 12 z nich. Dve víťazky si na slávnostnom odovzdávaní cien 1. októbra 2019 v Bratislave prevzali ocenenie v hodnote 5 000 Eur. 

Víťazná práca vedkyne tretieho ročníka L’ORÉAL-UNESCO Pre ženy vo vede v kategórii do 35 rokov  Mgr. Martine Gálikovej, PhD. z Ústavu zoológie SAV v Bratislave  sa snaží využiť vínne mušky drozofily na štúdium obezity spôsobenej nedostatkom estrogénu a testosterónu. K poklesu týchto hormónov dochádza pri starnutí, menopauze alebo pri liečbe rakoviny gonadektómiou. 
Cieľom druhého oceneného projektu v kategórii od 36 do 45 rokov  RNDr. Vlasty Demečkovej, PhD., ktorá pôsobí na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach, je výskum účinku probiotík a ich schopnosti znormalizovať imunitné reakcie u pacientov s nešpecifickými zápalovými ochoreniami čriev (IBD).  

Súťažiť sa bude opäť v dvoch kategóriách:
1. do 35 rokov
2. od 36 do 45 rokov (vrátane).

Víťazka každej kategórie získa výhru 5 000 €. 

Bližšie informácie o súťaži nájdete na stránke:  https://www.forwomeninscience.com/en/fellowships/563719039