Májová obloha 2020

Rozhodol som sa urobiť obraz dôležitých udalostí nočnej oblohy. Ak to bude možné, budem každý mesiac zdieľať udalosti, ktoré by ste nemali vynechať, obzvlášť pre obyvateľov severnej pologule. Verím, že to bude užitočné pre tých, ktorí radi sledujú nočnú oblohu. Vďaka za sledovanie ?

ETA Aquaridy

máji nás vskutku čaká niekoľko zaujímavých nebeských udalostí. V prvých dňoch prichádza meteorický roj Eta Aquaridy! Bohužiaľ, Mesiac bude jasne žiariť, pretože bude vo fáze splnu. Ale nebojte sa. Na nočnej oblohe uvidíme aj pár zaujímavých meteorov. Radiant Eta Aquaríd vychádza tesne nad obzor pred úsvitom, ale samozrejme, meteory uvidíme naprieč celou oblohou. Romantici – nezabudnite si niečo želať!

Jadro Mliečnej cesty

Počas celého mája bude jadro našej Mliečnej cesty stúpať nad obzor. A to najmä v druhej časti noci. Uvidíme tiež tri jasné planéty – JupiterSaturn a dokonca i Mars – v blízkosti jadra Galaxie. Je to najviac fotogénna súčasť našej Galaxie. Nezabudnite si to vychutnať, či dokonca zachytiť na fotoaparát. Veľa šťastia!

Prekrásne konjunkcie

V máji prichádzajú naozaj krásne konjunkcie! K dispozícii budú tri zaujímavé dátumy nádherných „stretnutí“. 12. mája – konjunkcia JupiteraSaturnu a Mesiaca na rannej oblohe. 22. mája – konjunkcia Venuše a Merkúra. A snáď najkrajšiu konjunkciu budeme pozorovať 24. mája. Veľkolepé stretnutie tenučkého MesiacaMerkúru a Venuše. Skutočne si to užite!

Spln a kométa SWAN

7. mája nastane fáza splnu. Mesiac bude približne 361,427 km od Zeme, najmä po západe slnka. Táto udalosť je tiež skutočne fotogenickou.

A v neposlednom rade nová nádej – kométa SWAN. Po sklamaní z kométy ATLAS je to druhá nádej na príchod tohtoročnej jasnej kométy! Kométa SWAN sa stále rozjasňuje. Na konci Mája ju veľmi pravdepodobne uvidíme voľným okom! Bude sa nachádzať tesne nad obzorom, no napriek tomu viditeľná voľným okom! Bohužiaľ, kométy sú skutočne nepredvídateľné a všetci dúfame, že kométa SWAN nás nesklame!

Zdroj: