Júnová obloha 2020

Júnová obloha nám ponúka skutočne nádherné udalosti. Čaká nás množstvo zaujímavých vecí, ktoré budeme môcť na nočnej, večernej, ale i rannej oblohe sledovať. Tento špeciál je určený pre obyvateľov Severnej pologule. Príjemné čítanie!  

Strieborné oblaky rozsvietia oblohu počas súmraku

A to doslova. Sezóna nočných svietiacich oblakov – NLC (z angl. Noctilucent clouds) je na začiatku a potrvá približne do konca júla. Nočné svietiace oblaky pozorujeme i zo Slovenska. Prvé pozorovania tohto roku prichádzajú z krajín severnej Európy. Ako však NLC na oblohe hľadať a čo to v skutočnosti nočné svietiace oblaky sú? Nuž, nejedná sa o úplne štandardné oblaky. Tie “obyčajné” sa na oblohe nachádzajú vo výškach približne do 10km, zatiaľ čo NLC vznikajú v mezosfére vo výške približne 85km. Jedná sa o Slnkom nasvietený zamrznutý ľad v kombinácii s čiastkočkami prachu. Za vznik NLC “vďačíme” ľudskej priemyselnej činnostikometárnemu prachu, či kozmickému smetiu, ktoré zanecháva v atmosfére množstvo prachových častíc. (Photo Ľubomír Leňko)

Najväčšia západná elongácia Merkúru, či Venuša na opačnej strane Slnka.

3. – 4. Júna sa bude Merkúr nachádzať v najvzdialenejšej západnej polohe od Slnka a teda najvyššie na oblohe. Pozorujeme ho po západe Slnka, počas súmraku. Venušu už však na večernej oblohe nehľadajte. Tá totiž migrovala z večernice na rannú “hviezdu”. V druhej polovici Júna ju uvidíme nad východným obzorom tesne pred východom Slnka.

Polotieňové zatmenie Mesiaca

Nuž, od tejto udalosti si radšej veľa nesľubujte. Polotieňové zatmenie nieje rozhodne žiadna slávna show, no stále celkom pekným a fotogenickým momentom. Na Slovensku bude polotieňové zatmenie na hranici viditeľnosti voľným okom. Mesiac sa bude nachádzať v splne a nad obzor vystúpi o 20:34. Najväčšia fáza zatmenia nastane o 21:25 (LSEČ – UTC+2h).

Prstencové zatmenie Slnka

Skutočne podmanivý úkaz, žiaľ, len v tenkom páse totality, ktorý cez územie Slovenska neprechádza. Vychutnať si ho však budú môcť krajiny ako AfrikaPakistanIndia, či Čína. Je to jedno z najhlbších prstencových zatmení Slnka tohto storočia. Mesiac bude zakrývať 99.4% povrchu Slnka. Výsledkom zatmenia bude teda krásny tenučký prstenec. (Photo NASA)

Centrum Mliečnej cesty na obzore

Jún je dobrým mesiacom na pozorovanie Mliečnej cesty, hlavne jej jadra, ktoré je domovom množstva zaujímavých objektov.  Počas druhej polovici júna Mesiac neovplyvní svojím jasom pozorovanie a my si tak budeme môcť vychutnať pohľad na krásy nočnej oblohy. Nanešťastie, v Júni sú noci najkratšie a niektoré časti Európy tak ani nezažijú astronomickú noc. Tá nastane, až keď je Slnko viac, ako 18 stupňov pod obzorom. Na Slovensku však budeme tesne na hranici 18 stupňov a tak nám krátke noci neprekazia pohľad na nočnú oblohu. Pozorovať ju môžme najmä od 00:00 do 01:30 (LSEČ – UTC+2h).

Letný slnovrat a podmanivé konjunkcie

Letný slnovrat

– 20. júna 2020.
Najdlhší deň, najkratšia noc v tomto roku. Po letnom slnovrate budú dni opäť kratšie a noci dlhšie.

Zaujímavé júnové konjunkcie

Tento mesiac som pre Vás vybral tie najzaujímavejšie konjunkcie, ktoré na oblohe uvidíme. V noci 9. júna – spolu v konjunkcií Mesiac a dvaja plynný obri – Jupiter a Satrun. V noci 13. júna Mesiac a červená planéta Mars. A nakoniec, za mňa najkrajší moment – stretnutie tenučkého Mesiaca a rannej zornice Venuše pred východom Slnka.
Všetkým v júni prajem čistú oblohu!