Na vesmírnych cestách. Diel druhý – Cosmos Discovery

Koncom roku 2016 sa v bratislavej Inchebe na viac než 3000 m2 otvorila výstava Cosmos Discovery. Ak sa vám ju nepodarilo navštíviť, máte jedinečnú možnosť ju predsa len vidieť  v Prahe – Holešoviciach do augusta 2020.

Dôvodov, prečo navštíviť stovežatú metropolu našich susedov je určite mnoho a táto atrakcia definitívne patrí na zoznam vašich plánovaných aktivít. Hoci koncept ostáva rovnaký, exponáty sa čiastočne menia, dopĺňajú a prispôsobujú krajine, kde sa výstava práve nachádza.

Ak ste prehliadku v Bratislave navštívili, veríme, že rovnako ako my, by ste si ju znovu radi zopakovali, pretože poskytuje jedinečnú príležitosť nahliadnuť do histórie pilotovaných kozmických letov až po dnešné plánované misie.

Interaktívna expozícia vznikla v spolupráci s americkou agentúrou NASA a vesmírnym múzeom Cosmosmphere. Ponúka unikátny zážitok rovnako pre dospelých, ako aj malých vesmírnych výskumníkov.

Na výstavisku v Prahe s rozhlohou 2000m2 budete mať možnosť prebádať originálne časti raketoplánov, orbitálnych staníc, zbierku skafandrov, výstroj pre astronautov a takisto modely rakiet, raketoplánov a iných kozmických lodí.

Nemenej zaujímavé sú asteroidy či mesačný kameň, ale aj a unikátne dobové dokumenty. Nás najviac zaujal rukopis Sergeja Koroleva. Expozícia poskytuje priestor na nahliadnutie napríklad do riadiaceho centra Houston, kokpitu raketoplánu či vesmírnej stanice MIR v skutočnej veľkosti. V každej galérií sa nachádzajú aj LCD obrazovky s útržkami záznamov na dokreslenie dobovej atmosféry, napríklad aj projekcia filmu Georgesa Meliésa „Le Voyage dans la Lune“.

Veľkým lákadlom pre návštevníkov sú tiež raketové motory a kapsule kozmických lodí. Najväčšiu pozornosť púta práve motor F-1 z rakety Saturn V, ktorý v marci 2013 zo dna Atlantického oceánu vylovila expedícia spoločnosti Amazon, pod vedením Jeffa Bezosa. Upútala nás aj originálna tryska štartovacieho motoru (SSME) RS-25 z amerického raketoplánu, ktorú pre NASU vyrobila spoločnosť Rocketdyne. Najviac času sme strávili pri kapsulách z misií Mercury a Apollo a všetkých troch moduloch kozmickej lode Sojuz (návratový modul, obytná a prístrojová sekcia).

Osobitná časť výstavy sa venuje aj misiám Apollo a dobývaniu Mesiaca. Okrem amerického lunárneho roveru sme sa však zahliadli aj starý dobrý sovietsky lunochod.

Historické exponáty dopĺňajú aj informačné panely s množstvom údajov o významných udalostiach, kozmonautoch, misiách a orbitálnych staniciach. Milo nás prekvapila aj malá kocka, ktorá sa ukrývala pod skleneným krytom – 1. slovenský satelit – skCUBE.

V závere prehliadky sa dozviete viac o budúcich misiách NASA a SpaceX, najmä plánoch na návrat na Mesiac, osídľovaniu Marsu a o iných medzinárodných projektoch.

Deti uvítajú detský chodník a Cosmocamp, kde si môžu vyskúšať výcvik kozmonautov, rôzne trenažéry a simulátory s najnovšou 3D technológiou. 

Pri vstupe je pre každého návštevníka pripravený zvukový sprievodca (audioguide), ktorý je skvelým doplnkom k vyčerpávajúcim popisom pri exponátoch. Dostanete ho spolu s tzv. „Space Card“ – Kartou kozmonauta, na ktorej je vyobrazený skutočný kozmonaut a jeho životný príbeh. O misii znázornených osobností sa v priestoroch výstavy dozviete veľa ďalších podrobností. My sme si okrem zážitkov z výstavy odniesli aj niekoľko originálnych suvenírov.

Na vstupné sme si v roku 2016 museli vyhradiť 14 EUR, momentálne je však cena vstupenky 300 KČ, v prepočte menej než 12 EUR. K dispozícii pri online nákupe máte tiež rôzne zľavy pre deti, starších, študentov alebo rodiny. Pred návštevou si pozorne prečítajte pravidlá výstavy, najmä kvôli hygienickým opatreniam.

Výstava Cosmos Discovery vám priblíži nesmierne zaujímavú ale i náročnú cestu k najväčšej vesmírnej udalosti tohto roku – letu Falcona 9 s kozmickou loďou Crew Dragon spoločnosti SpaceX  na palube s Bobom Behnkenom a Dougom Hurleym.

V ďalšej časti našich ciest sa vydáme do Moskvy.

Zdroje informácií: