Víkend bude patriť Rocket Lab a SpaceX

V sobotu nás čakajú dva štarty a obe v réžii súkromných spoločností.

Prvým z dvojice bude štart rakety Electron od americkej spoločnosti Rocket Lab. Misia s názvom „Don’t Stop Me Now“ mala pôvodne štartovať už koncom marca, no kvôli pandémii bola preložená až na tento týždeň. Prvý pokus o štart prebehol vo štvrtok v skorých ranných hodinách nášho času, no z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok vo vyšších vrstvách atmosféry sa v čase T-49 sekúnd pred štartom rozhodli štart odložiť na sobotu a približne rovnaký čas. Zapálenie deviatich motorov Rutherford je tak momentálne naplánovaný na 6:43 SELČ, kedy raketa odštartuje z rampy LC-1 na polostrove Mahia na Novom Zélande. S počasím to tentokrát vyzerá už priaznivejšie, no aj keby napokon došlo k odkladu, tak pravdepodobne iba o jeden deň, keďže štartovacie okno misie je každý deň až do 24.6. a stále v približne rovnakom čase.

Electron bude vynášať dokopy 5 satelitov. Tri z nich sú špionážne od NRO (National Reconnaissance Office), jeden od NASA a jeden od University of New South Wales. Informácie o špionážnych satelitoch sú prirodzene tajné, no zaujímavé sú zvyšné dva satelity. ANDESITE od NASA je sám nositeľom ôsmich pico-satelitov vybavených magnetometrami pre skúmanie elektrických prúdov v magnetosfére, ktoré vedú k vzniku polárnych žiar. M2 Pathfinder od spomínanej univerzity bude zase slúžiť na testovanie viacerých technológií vrátane komunikačnej architektúry a schopnosti softvérovo definovaného rádia operovať a rekonfigurovať sa na obežnej dráhe.

Pre Rocket Lab to bude v poradí už 12. štart, počas ktorého ale nebudú testovať technológie spojené s plánovaným zachraňovaním prvých stupňov rakety Electron. Záchrana pri Electrone nebude prebiehať rovnako ako pri Falcon 9 od SpaceX, Rocket Lab plánuje prvé stupne aktívne spomaľovať iba padákmi a zachraňovať vrtuľníkmi. Plán spoločnosti je celý proces záchrany vyskúšať pri 17. štarte rakety.

Falcon 9 a Electron

Druhým v poradí bude štart rakety Falcon 9, ktorá bude netradičným spôsobom vynášať ďalšiu várku satelitov Starlink. Bude sa jednať o už v poradí ôsmu ostrú várku týchto satelitov s netradičným počtom 58. Miesta pre zvyšné 2 satelity sú nahradené 3 satelitmi SkySat od spoločnosti Planet Labs. Týchto cubesatov bolo spolu vypustených už 15 a ich úlohou je pozorovanie Zeme vo vysokom rozlíšení. Bude to vôbec prvýkrát, kedy bude so Starlinkami vynášaný aj iný satelit a rovnako prvýkrát sa SpaceX rozhodla vynechať z prípravy rakety na štart jej statický zážih.

Štart mal pôvodne prebehnúť podobne už vo štvrtok, no bol preložený z rovnakého dôvodu ako pri Electrone. Aktuálne je tak štart naplánovaný na sobotu 11:21 SELČ z LC-40 z americkej Floridy. O vynesenie nákladu sa postará nosič, ktorý už predtým vynášal loď Dragon pri zásobovacích misiách CRS-19 a CRS-20 a opätovne sa bude snažiť o pristátie na plošine „Of Course I Still Love You“ v Atlantiku. Rovnako sú už pripravené aj lode GO Ms. Tree a GO Ms. Chief, ktoré sa zase budú snažiť o záchranu aerodynamického krytu rakety.



Zdroje informácií:
https://www.nasaspaceflight.com/2020/06/rocket-lab-launch-12th-electron-future-plans/
https://www.space.com/spacex-starlink-planet-satellites-launch-june-2020-webcasts.html


Zdroje obrázkov:
https://www.wsj.com/articles/startup-rocket-lab-puts-satellites-in-orbit-for-first-time-in-successful-test-flight-1516507208
https://astronomy.com/news/2019/05/tonights-spacex-starlink-launch-could-be-the-start-of-a-new-internet