Expedice Mars 2011

12. apríla odštartoval 8. ročník prestížneho medzinárodného projektu EXPEDICE MARS (EM 2011) pre deti a mládež od 10 do 17 rokov. V minulom ročníku sa mnoho slovenských účastníkov prebojovalo až do belgického Euro Space Center, kde mali možnosť riadiť vesmírnu misiu v simulátore raketoplánu. Čo to ale je tá EXPEDICE MARS ? Ak ťa to zaujíma, tak klikni na článok a dozvieš sa to.

Expedice Mars je súťaž zaoberajúca sa najmä kozmonautikou, ale aj všetkými prírodnými vedami, ktoré s ňou súvisia a je určená pre deti vo veku 10 – 17 rokov. Organizuje ju ČESKÁ KOZMICKÁ KANCELÁRIA v spolupráci s DETSKOU TLAČOVOU AGENTÚROU a REGIONÁLNYM CENTROM MLÁDEŽE KOŠICE. Cieľom tejto súťaže je nájsť nových českých, alebo slovenských astronautov, prípadne ľudí, ktorí by v budúcnosti mohli pracovať v oblastiach kozmického výskumu.

Ide o súťaž z dlhoročnou históriou – prvý ročník sa uskutočnil pod názvom Expedice Vesmír už v roku 2004. Potom nasledovali Expedice Space One a Space Two. Hlavný zlom v histórií tejto súťaže nastal v roku 2007. Odvtedy súťaž nesie meno Expedice Mars a organizujú ju vyššie spomenuté organizácie, avšak veliteľov v jednotlivých kolách súťaže tvoria účastníci bývalých ročníkov – finalisti Expedice Mars, čo z tejto súťaže robí súťaž jedinečnú.

Ale teraz poďme k priebehu celej súťaže. Všetko to začína registráciou na webových stránkach expedície, kde si súťažiaci vyberie v akej odbornosti chce počas celého výberu vystupovať. Na výber má tieto odbornosti: astronóm – navigátor, letec – dokumentarista, geológ – architekt, palubný lekár – psychológ a palubný inžinier – PC expert. Potom ako si súťažiaci zvolí jednu z týchto odborností nasleduje vyplnenie vstupného testu, ktorý je zložený z pätnástich otázok týkajúcich sa kozmonautiky, fyziky, astronómie a zdravovedy. Po vyplnení o odoslaní vstupného testu vyplní súťažiaci test 2. kola, ktorý je však už o niečo ťažší, ale ešte je rovnako ako vstupný test -krúžkovací. Keď súťažiaci odošle aj tento test čaká na nich posledný test – test 3. kola, ktorý je zo všetkých najťažší – odpovede tu totiž nie sú formou možností, ale formou vyjadrenia vlastných myšlienok. Ak súťažiaci všetky tieto testy vyplní a stihne ich odoslať načas, tak pre neho skončila prvá časť výberu a nejakú dobu si počká na vyhodnotenie testov, kde sa dozvie, či postupuje ďalej, alebo v tomto ročníku vo výbere končí.

Ak súťažiaci urobí testy na zodpovedajúcej úrovni a postúpi ďalej, v rámci svojej odbornosti samostatne vypracuje niekoľko projektových úloh, ako sú v prípade lekárov rôzne experimenty, alebo zdokumentovanie rôznych udalostí v prípade dokumentaristov. Keď tieto úlohy súťažiaci vypracuje, odošle ich veliteľovi svojej odbornosti a ten v spolupráci so svojimi kolegami vyhodnotí všetky projekty a rozhodne sa, ktorých ľudí zo svojej odbornosti pozve do Semifinále Expedice Mars.

Na semifinále sa stretne 5 najlepších z každej odbornosti a rozhodne sa tu, ktorí dvaja ľudia z každej odbornosti sa dostanú do hlavnej a záložnej posádky Expedice Mars. Súťažiacich tu čaká séria testov, ako lekárskych, tak aj psychologických :-), prezentácia samostatných prác pred svojimi veliteľmi a pred členmi svojich odborností a takisto aj veľké množstvo rôznych exkurzií a súťaží. Všetky aktivity, ktoré sa počas semifinále so súťažiacimi robia, však majú svoj význam. Nejde tu totiž iba o vedomosti (tie sú síce dôležité, ale nie sú všetko), ale aj o ústny prejav, znalosť anglického jazyky a hlavne o schopnosť astronauta pracovať v tíme – vo svojej posádke. No a práve vyššie spomenuté aktivity pomôžu veliteľom v rozhodovaní, kto do finále postúpi a kto nie.

Ak je súťažiaci nominovaný či už do hlavnej, alebo do záložnej posádky môže sa tešiť na päť dňový finálový pobyt v EURO SPACE CENTER v belgickom Transinne, kde si vyskúša trenažéry, na ktorých trénujú pred svojím letom do vesmíru aj skutoční astronauti. Hlavnou úlohou hlavnej a záložnej posádky v ESC, je však uskutočniť simulovaný let do vesmíru v simulátoroch raketoplánu, ktoré sú v ESC hneď dva – malý dynamický simulátor a veľký statický simulátor raketoplánu v mierke 1:1, pomenovaný Amicitia.

Súťaž Expedice Mars, predstavuje jedinečnú príležitosť zoznámiť sa podrobnejšie s kozmickým priemyslom, s prácou astronauta a takisto umožňuje zažiť veci, ktoré sú snom aj nejedného dospelého muža. Veď kto by nechcel riadiť taký technický skvost ako je raketoplán. Preto by som chcel mladých ľudí na Slovensku poprosiť, aby si klikli na naše webové stránky (uvedené na konci článku), kde nájdu články, videá a fotky z minulých ročníkov, ale hlavne tu nájdu informácie týkajúce sa tohto ročníka. EM je typ súťaže kde nemôžete nič stratiť … môžete iba získať a preto si myslím, že neprihlásiť sa do tejto súťaže by bola škoda 🙂



Obr.1: Účastníci Expedície Mars 2010

Čo sa týka slovenského zastúpenia v minulom ročníku Expedice Mars, v semifinále sme Slovensko reprezentovali šiesti. Do finále sme sa však prebojovali iba štyria a to: do hlavnej posádky – astronóm Peter Kosec, dokumentarista Michal Vojsovič a do záložnej posádky – PC expert Adrián Király, palubná lekárka – Katarína Gombíková. Vo veliteľskom zbore EM 2010 malo Slovensko zastúpenie v osobe Jaroslava Merca. A dvom z nás sa takisto dostalo tej cti, a simulovaný let sme mohli stráviť priamo v kabíne raketoplánu a riadiť ho. Michal Vojsovič bol počas letu commanderom raketoplánu hlavnej posádky a Katarína Gombíková bola pilotkou záložnej posádky.

KONTAKTY NA ORGANIZÁTOROV EXPEDICE MARS 2011

velitelstvi(zavináč)expedicemars.eu
halousek(zavináč)czechspace.cz
ivan.kimak(zavináč)rcm.sk
jaroslav.merc(zavináč)gmail.com
vojsovic.michal(zavináč)gmail.com

WEBOVÉ STRÁNKY EM 2011

www.expedicemars.eu

Napísal: Michal Vojsovič – dôstojník odbornosti letec – dokumentarista EM 2011

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.