Slováci mieria do blízkeho vesmíru

Občianske združenie Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) oficiálne oznámilo projekt vypúštania stratosferických (near-space) balónov – skBalloon. skBalloon má slúžiť ako platforma pre vynášanie vedeckých zariadení, experimentov a študentských projektov do Zemskej stratosféry.


Čo je to projekt skBalloon?

Projekt skBaloon je projekt skonštruovania a vypustenia tzv. „near-space“ balóna, ktorý bude schopný do stratosféry a teda do oblasti nazývanej aj „blízkovesmírna“ vyniesť rôzne prístroje, ako napríklad CCD kamery, detektory teploty, žiarenia, a podobne. Jedná sa o zhotovenie funkčnej platformy, ktorá bude schopná vynášať vedecký aj komerčný náklad do priemernej výšky cca približne 40 kilometrov. Projekt má prispieť najmä k vzbudeniu záujmu o vesmírne vedy medzi širokou verejnosťou a pripomenúť dôležitosť kozmického výskumu. Tu Slovenská republika až na malé výnimky v posledných rokoch zaostáva. Toto má v blízkej budúcnosti zmeniť pripravovaná kooperačná zmluva s Európskou vesmírnou agentúrou, ako aj aktivity pod hlavičkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalších subjektov na Slovensku.

skBalloon team tvoria amatéri aj odborníci z rôznych odvetví, ako napríklad elektronika, strojárstvo, informačné technológie, astrofyzika a podobne. Väčšinu z tímu tvoria študenti vysokých škôl. Pre potreby vývoja funkčnej platformy pre stratosférické lety ju bolo nevyhnutné vyvinúť od základu a podobne zamerané zahraničné projekty boli brané len ako inšpirácia. Toto úsilie prinieslo mnoho inovácií a zdokonalení, ktoré by mali v budúcnosti zabezpečiť nepretržité rádiové komunikačné spojenie s platformou s minimálnou chybovosťou. S tým suvisí získavanie telemetrie a stavov systému v reálnom čase, mechanizmy zabraňujúce zlyhaniu v podobe zamotania zvyškov prasknutého balóna do padáku a možnosti predčasného ukončenia letu zo zeme. Ďalej autonavigácia pri pristávaní, dohľadanie platformy po jej dopade na zem, jej následné znovupoužitie a mnoho ďalších. Vypustenie prístrojov na takúto vzdialenosť a schopnosť spracovania zasielaných dát (tzv. „ telemetria“) je univerzálna potreba pri výskume vesmíru, či už z obežnej dráhy Zeme, alebo medziplanetárnych letoch.

skBalloon tím sa pravidelne stretáva na telefonických konferenciách a takzvaných Technical Sessions (technické stretnutia), kde diskutuje svoj postup, prípadne technické a legislatívne problémy a plánuje budúce ciele.
Verejnosti, študentom, vedcom aj firmám bude poskytnutá technická špecifikácia a návod, ako sa môžu do projektu zapojiť a k platforme poskytnúť (pripojiť) svoje vlastné zariadenie, alebo experiment.

Obr. 1: Spoločná práca na eletronike Obr. 2: Účastníci skBalloon Technical Session One.

Pre koho je projekt určený?

  • Študenti
    a) stredných škôl získajú praktické poznatky o elektronike, atmosférických podmienkach vo veľkých výškach a telemetrii. Následné spracovanie dát je prípravou na podobné úlohy, ktoré ich čakajú na vysokej škole. Projekt celkovo vzbudí záujem o prírodné a technické vedy.
    b) vysokých škôl – projekt je ideálnou platformou pre ročníkové, bakalárske a magisterské práce (podľa vzoru vysokoškolských programov ESA“) a prípravou na seriózny vedecký výskum v neskoršom zamestnaní.

  • Výskumné ústavy – platforma poskytuje možnosť realizovať výskum horných vrstiev atmosféry, svetelného znečistenia, kozmického žiarenia a podobne.

  • Firmy – pomocou platformy skBalloon je možné testovať súčiastky v extrémnych podmienkach vysokých nadmorských výšok (teploty až -80 °C, nízke hustoty vzduchu, vysokoenergetické kozmické žiarenie)

  • Iné – platforma môže slúžiť pre predletové testovanie cubesatov (mikrosatelitov)

skBalloon Julo1 (Test Flight 1)

Julo1 (nazvaný po Júliusovi Satinskom) je prvý, testovací let v rámci projektu skBalloon, ktorého štart je planovaný na jún 2010. Pri tomto lete bude overená „letuschopnosť“ platformy a na základe výsledkov z tohto letu budú stanovené prípadné technické zmeny pre budúce riadne lety s vedeckým, alebo komerčným nákladom.

Príloha:

Prezentácia o projekte skBalloon na konferencii IBWS (v angličtine). STIAHNUŤ

Obr. 3: Logo misie Julo1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.