Sympózium ESA o Európskych raketových/balónových programoch

Od 22. – 26. mája 2011 sa vo francúzskom Hyères koná medzinárodné vedecké sympózium ESA (Európska vesmírna agentúra). Sympózium je organizované v spolupráci Európskej vesmírnej agentúry a Francúzskej vesmírnej agentúry CNES, v priestoroch CNES. V priebehu tohto 20-teho Sympózia o Európskych raketových a balónových programoch bude možnosť taktiež odprezentovať rôzne hardvérové a softvérové zložky jednotlivých projektov.

Slovensko na medzinárodnom sympóziu zastupuje SOSA (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity). Delegácia má dvoch členov – p. Jakub Kapuš a p. Bohuslav Chrenko, odborníkov práve z oblasti balónového lietania do stratosféry a k blízkemu vesmíru. SOSA na sympóziu odprezentuje úspešný let balónovej sondy JULO 1 v rámci projektu skBalloon 1, ktorý sa uskutočnil v roku 2010 a bol úspešný. Namerané dáta poslúžili ďalšiemu výskumu a vývoju novej platformy, ktorá bude letieť onedlho. Celý projekt by neskôr mal vyústiť do vypustenia prvého slovenského satelitu práve pod hlavičkou SOSA.

Slovensko sa ako jedna z posledných krajín Európskej únie začala aktívne uchádzať o plnoprávne členstvo v Európskej vesmírnej agentúre aj za podpory organizácie SOSA, nakoľko by naše členstvo v ESA výrazne prispelo k ďalšiemu rozvoju slovenskej vedy, space biznisu a príbuzným odvetviam. Treba však taktiež upozorniť na skutočnosť, že Slovensko už má za sebou viacero výrazných vesmírnych úspechov.

Mnoho projektov, na ktorých Slovensko participovalo ešte pod krídlami vtedajšieho Československa bolo realizovaných v rámci projektu Interkozmos, boli to lety prístrojov na viacerých satelitoch a sondách, let prvého európskeho kozmonauta Vladimíra Remka z Československa, neskorší vývoj ďalších prístrojov pre vesmírne zariadenia a následný let prvého slovenského kozmonauta do vesmíru – Ivana Bellu, v rámci projektu Štefánik.

Slovensko má v sebe obrovský potenciál. Tento potenciál tvoria mnohé zariadenia, inštitúcie, observatóriá a nespočetné úspechy a skúsenosti. Najväčším esom v rukáve a rovnako najväčším potenciálom slovenskej vedy je však mladé osadenstvo organizácií zaoberajúcich sa vedou, ktoré sú plné entuziazmu a zanietenia pre danú vec. Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity je jednou z nich. Potvrdením týchto vysokých kvalít sú rovnako spomínané ambície, ale aj uznanie Ministerstva školstva SR pre aktivity a prácu SOSA.

Článok bol prevzatý z portálu www.spaces.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.