Vesmírny výskum atómového laboratória v Los Alamos

Americké národné laboratórium v Los Alamos (LANL) je známe nielen jadrovým výskumom ale aj výskumom vesmíru, ktorý sa tam začal v podstate už pred 50 rokmi vývojom detektorov pre satelity Vela. Ich primárnou úlohou bolo vtedy stopovať testy atómovych bômb na Zemi.

Detektory na palube satelitov VELA (Obr.1) boli prvými zariadeniami, ktoré sa z Los Alamos dostali do vesmíru. Boli určené na detekciu testov jadrových bômb na zemskom povrchu, ktoré boli zakázané v rámci Zmluvy o zákaze jadrových skúšok z roku 1963. Avšak, v roku 1967 sa im podarilo objaviť mohutné explózie vo vzdialených galaxiách, ktoré dnes nazývame záblesky gama.

Obr.1: Model satelitu Vela visiaceho zo stropu Bradbury Science Museum v Los Alamos. V roku 1969 sa v Los Alamos podaril ďalší husárky kúsok. Vedci tam vyvinuli elektrický generátor, ktorý dokáže vyrábať elektrinu použitím tepla vytváraneho radioaktívnym rozpadom. Toto zariadenie sa nazýva radioisotopový termoelektrický generátor (RTG). V súčasnosti produkuje RTG elektrinu použitím plutónia napríklad pre marťanský rover Curiosity (Obr.2) a pre sondu na orbite okolo planéty Saturn s názvom Cassini.

Obr.2: Fotografia špeciálneho púzdra (malý strieborný predmet v strede) vyvinutého v Los Alamos ako zdroj „plutóniového“ tepla pre RTG. Marťanský rover Curiosity v sebe nosí 32 takýchto púzdier a v každom z nich je 151 gramov oxidu plutónia 238. Snímka bola urobená v múzeu Bradbury Science Museum v Los Alamos. Tri zariadenia z Los Alamos na palube sondy Lunar Prospector z roku 1998 úspešne zmapovali rozmiestnenie uránu, tória, draslíka, železa, titánu, kyslíka, kremíka, hliníka, horčíka a vápnika na povrchu Mesiaca.

Ďalšou pýchou Los Alamos je teleskopický systém RAPTOR (Obr.3), ktorý je v súčastnosti najrýchlejším na svete a dokáže zamieriť na ľubovolné miesto na oblohe za menej ako 3 sekundy. Je ideálnym zariadením na pozorovanie dosvitu zábleskov gama a je umiestený na observatóriu pri Fenton Hill, asi 56 km od samotného mesta Los Alamos. Jeden z jeho prvých úlovkov bol dosvit záblesku gama z 11. decembra 2002. RAPTOR pozoroval aj dosvit záblesku gama z 27. apríla 2013, ktorý bol najjasnejším za posledných 20 rokov a ktorý je spájaný so vznikom čiernej diery.


Obr.3: Časť teleskopického systému RAPTOR na observatóriu pri Fenton Hill a LANL astrofyzik Tom Vestrand (Zdroj: www.lanl.gov)

V roku 2003 vyslala NASA do vesmíru satelit Swift, ktorý má na svojej palube ďalekohľad schopný vyhľadávať záblesky gama použitím zobrazovacieho softvéru z Los Alamos. Swift má na svojom konte objav najvzdialenejšieho objektu, ktorý bol doteraz vo vesmíre spozorovaný. Jednalo sa o výbuch masívnej hviezdy z pred 13.1 miliardy rokov.

V roku 2010 vedci z Los Alamos postavili a vyslali do vesmíru 4 miniatúrne satelity (cubesaty), ktorými demonštrovali schopnosť tejto technológie rýchlo plniť rôznorodé vesmírne misie. Na satelite typu cubesat pracujú v súčastnosti aj slovenskí inžinieri na Univerzite v Žiline, Technickej univerzite v Bratislave a v SOSA (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity).


Obr.4: Panoramatická snímka okolia pri jazierku Ashley Pond v centre Los Alamos. Dnes je relativne prázdne ale v minulosti tu stála nemocnica, rôzne kancelárie, laboratórium pre vývoj zbraní a neďaleko aj budova, kde sa skúmali chemické vlastnosti uránu a plutónia (so snímkou je možné hýbať horizontálne aj vertikálne).

Úspešná spolupráca LANL a francúzkeho laboratória CESR viedla k zostrojeniu zariadenia ChemCam pre marťanský rover Curiosity, ktoré slúži na diaľkovú chemickú analýzu marťanského povrchu použitím špeciálneho lasera. Chemcam funguje na marťanskom Curiosity veľmi dobre a jeho laser vypállil dodnes viac ako 100000 krát.

Národné laboratórium Los Alamos si minulého roku 2013 pripomínalo 70. výročie svojho založenia. Teraz vás pozývam na malú fotografickú prehliadku samotného mesta Los Alamos.

Prednášku o 50-ročnej histórii vesmírneho výskumu v Los Alamos z 9.10.2013 v Bradbury Science Museum si môžte pozrieť v tomto priloženom videu dole (Zdroj: youtube.com).


Zdroje:

http://www.lanl.gov/science/NSS/issue1_2011/story2full.shtml
http://www.lanl.gov/quarterly/q_fall03/raptor_science.shtml#telescope RAPTOR science
https://www.lanl.gov/newsroom/news-releases/2013/November/11.21-black-hole-birth.php
http://www.lanl.gov/quarterly/q_fall03/raptor_science.shtml
http://www.space.com/23851-mars-rover-curiosity-laser-100000th-shot.html
http://en.wikipedia.org/wiki/FORTE
http://www.newscientist.com/article/dn17035-most-distant-object-in-the-universe-spotted.html#.UrFsHOIucrc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.