Vznikla Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity

Vesmírne aktivity na Slovensku získavajú novú silu. V septembri vzniklo občianske združenie s názvom „Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity“, ktorého hlavným cieľom je popularizovať vesmírny výskum na Slovensku, propagovať a organizovať študentské vesmírne aktivity a v konečnom dôsledku podporovať prijatie Slovenskej republiky do Európskej vesmírnej agentúry ESA a Európskeho južného observatória ESO. Združenie vrelo víta nových členov.


Medzi ďalšie aktivity združenia patria:

  • organizovanie workshopov, školení a konferencií s tematikou vesmírneho výskumu
  • informovanie o možnostiach spolupráce na domácich i zahraničných vesmírnych projektoch (pre jednotlivcov, firmy, i študentov)
  • popularizácia a výučba kozmonautiky na stredných a vysokých školách a organizovanie celoslovenských kozmonautických súťaží
  • realizácia projektov za účelom popularizácie astronómie,  kozmonautiky a prírodných vied (napr. vypúšťanie stratosférických balónov, vývoj cubesatu, atď.. )
  • komunikácia so slovenskými vedeckými inštitúciami, zaoberajúcimi sa vesmírnymi disciplínami (astronómia a astrofyzika, geofyzika, elektrotechnika, letectvo a aeronautika, výskum materiálov, „life sciences“ /biológia a fyziológia človeka/, a pod.)
  • komunikácia so slovenskými komerčnými firmami a priemyslom s potenciálom pôsobiť v space-bussiness (elektronika a elektrotechnika, softvér, letectvo, strojárstvo a pod.)
  • komunikácia so slovenskými vládnymi inštitúciami, ktoré nesú zodpovednosť za prijatie Slovenskej republiky do ESA a ESO (predovšetkým Ministerstvo školstva SR)

    Občianske združenie medzi sebou rado privíta každého, kto chce akýmkoľvek spôsobom prispieť k spomenutým aktivitám. Dlhodobý pobyt mimo Slovenska pritom nieje prekážkou. V prípade záujmu píšte na prihlaska@sosa.sk.

    Pre informácie slúži adresa info@sosa.sk

    Prílohy:
    Stanovy občianskeho združenia

  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.