Pozvánka na EUSPA Open Days

Agentúra Európskej únie pre vesmírny program (EUSPA) pozýva 9. a 10. decembra 2022 verejnosť do svojich priestorov v Prahe. EUSPA Open Days je dvojdňový zážitok, ktorý návštevníkom priblíži Vesmírny program Únie, ako aj poslanie agentúry. Môžeme zvrátiť zmenu klímy pozorovaním Zeme z vesmíru? Sú autonómne jazdiace autá faktom alebo fikciou? Náš každodenný život ovplyvňuje dianie vo vesmíre oveľa viac, ako si uvedomujeme. Satelity na obežnej dráhe umožňujú miliónom ľudí komunikovať a navigovať sa pomocou nových technológií, cestovať po zemi, po mori a vzduchom a vyvíjať spôsoby, ktorými môžeme zlepšiť zdravie našej planéty a rozvíjať naše hospodárstvo.

Tohtoročné podujatie si posvieti na dôležitosť zachovania bezpečnosti a ochrany našej satelitnej infraštruktúry, ktorá obieha vo vesmíre, a to vďaka zložke Vesmírneho programu Únie zameranej na informovanosť o situácii vo vesmíre – Space Situational Awareness.

EUSPA Open Days sú naplánované na 9. a 10. decembra 2022 v priestoroch agentúry v Prahe, pričom piatok 9. decembra je určený pre školské návštevy. V prípade školskej návštevy je potrebné sa vopred registrovať.

Čo vás čaká?

  • Výstava o programe Copernicus
  • Semináre, vesmírny workshop, súťaže a ceny
  • Diskusie s odborníkmi EUSPA o kariére alebo možnostiach podnikania v oblasti vesmíru


Agentúra Európskej únie pre vesmírny program (EUSPA)

EUSPA poskytuje bezpečné a spoľahlivé európske služby satelitnej navigácie a podporuje komercializáciu údajov a služieb programov GalileoEGNOS a Copernicus. Taktiež koordinuje pripravovaný vládny program satelitnej komunikácie EÚ GOVSATCOM. Od roku 2023 bude zodpovedať za prevádzkové služby programu Space Surveillance and Tracking (SST) Front Desk. EUSPA taktiež zodpovedá za bezpečnostnú akreditáciu všetkých zložiek Vesmírneho programu Únie.

Zdroj: www.euspa.europa.eu