Ako sme sledovali prípravy štartu družice skCUBE

V tejto časti by som rád nadviazal na predošlý blog a v detailnejšie predstavil časovú os aktivít pred štartom 1. slovenskej družice skCUBE do vesmíru na vrchu indickej rakety PSLV.

Náš krvný tlak prvýkrát stúpol keď nám do emailu pristála fotografia pripravených družíc na prevoz z Holandska do Indie. Stalo sa tak 19. mája. Po viac ako roku skCUBE opúšta svoje miesto v clean-roome a vyráža na cestu na iný kontinent. Európu už tak uvidí len z výšky.

Obr.: Prepravné boxy s družicami mieriace na miesto štartu do Indie

Niekoľko dní predtým ISL na svojom blogu predstavili aj logo misie ISILAUNCH19, súčasťou ktorej je aj naša družica. Hneď sme písali email s poďakovaním, že naša vlajka dostala také čestné miesto. Veď pozrite sami 🙂

Obr.2: Logo misie ISILAUNCH19

Len pred pár dňami sme sa dozvedeli, že toto logo bude zdobiť aj aerodynamický kryt rakety PSLV. Čiže aj slovenská vlajka na samotnej rakete bude hrdo reprezentovať Slovensko na jeho ceste do vesmíru. Fotografie zatiaľ nemáme, ale veríme že sa k nám dostanú čoskoro.

Zoznam družíc, ktoré by mali letieť na rakete s nami je nasledovný:

Cartosat-2E – primárny náklad
Aalto 1
CE-SAT 1
CICERO 6
D-Sat
Max Valier Sat
NIUSAT (Keralshree)
ROBUSTA 1B
skCUBE
Suchai 1
Tyvak 53b
Venta 1
8x Lemur-2 (34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41)
3x Diamonds (Blue Diamond, Green Diamond, Red Diamond)
2x QB50-IOD (COMPASS 2 (DE04, DragSail-CubeSat), InflateSail (GB06))
7x QB50-S (LituanicaSAT 2 (LT01), NUDTSat (CN06, BE06), PEGASUS (AT03), UCLSat (GB03), URSA MAJOR (IT02), VZLUsat 1 (CZ02))

Ďalšie správy z miesta štartu dorazili až 7. júna. Quadpacky, t.j. letové kontajnery s družicami úspešne dorazili do Indie a započali predštartové práce.

Obr.: Príprava quadpackov (letových kontajnerov). V jednom z nich na svoj let čaká aj skCUBE (7.6. 2017) Credit: ISL

Kadencia informácií sa začala stupňovať. Na ďalší deň holandskí kolegovia vo svojom blogu potvrdili, že práce prebiehajú v poriadku a letové kontajnery sú pripravené na štart. Prebiehalo „tankovanie“ jedného z cubesatov a testovali elektroniku, ktorá ma zabezpečiť otvorenie dvierok v správnom poradí a správnom čase. Obvykle sú najprv vypustené cubesaty z jedného kontajnera, potom z ďalšieho, atď. Analýza balistiky však ukázala, že tentokrát sa musia dvierka otvárať „na preskačku“ kvôli rozdielnym hmotnostiam a veľkostiam cubesatov. Vraj sa tejto udalosti zúčastnilo aj veľa „bezpečnostných dôstojníkov“. Nikto nechce dopustiť ani to najmenšie riziko.

O týždeň neskôr prišli hneď dve správy. Bol vydaný NOTAM, teda informácia pre pilotov lietadiel, ktorá hovorila o tom, že od 23. júna sa treba vyvarovať určitým oblastiam v okolí indického kozmodromu kvôli štartu rakety PSLV-C38. Bolo to nepriame, ale predsalen potvrdenie toho, že prípravy sú v plnom prúde a že sa niečo chystá. V nás to už vrelo každou správou viac a viac 🙂

Deň na to opäť vyšiel blog, kde pracovníci ISL opisovali dianie na mieste štartu. Letové kontajnery pripojili k štvrtému stupňu nosnej rakety, zapojili potrebnú kabeláž a všetko bolo pripravené na posledné kontroly.

Nasledoval deň voľna, nakoľko prebiehali kontroly a tankovanie paliva do hlavného satelitu na palube „našej“ rakety – indického satelitu Cartosat-2E. Mimochodom tento 712 Kg satelit bude slúžiť na diaľkové pozorovanie Zeme.

Minulý štvrtok prebehli posledné kontroly letových kontajnerov s cubesatmi a všetko tak bolo pripravené na finálnu integráciu všetkých satelitov na vrch 41 metrovej rakety PSLV-C38. V piatok boli satelity prevezené z clean-roomu na štartovaciu rampu. Opäť z blogu ISL sme sa dozvedeli o milej ceremónii, kedy pod všetky kolesá prepravníka ktorý prepravuje satelity na štartovaciu rampu sa dajú citróny, ktoré po tom ako ich prepravník rozpučí majú vyhnať zlých duchov. Potom členovia jednotlivých technických tímov rozbíjajú kokosy. Tento rituál má požehnať satelitom pre dobrý let. Zvláštne, ale keď to pomôže prečo nie 🙂

Obr.: Zamestnanec ISL rozbíja kokos, aby „požehnal“ cubesatom na palube 🙂

Len pred troma dňami, po umiestnení satelitov na vrch rakety prebehli posledné elektrické testy a skúšky a boli vybraté „Remove Before Launch“ štítky zo všetkých quadpackov. Všetko bolo pripravené na uzavretie aerodynamického krytu rakety. Tu sa informácie od našich holandských partnerov končia nakoľko ich práca skončila a odleteli z Indice späť domov. Odvtedy sme sa tešili na správy priamo z Indickej vesmírnej agentúry ISRO. A tie skutočne prišli. V utorok na havnej stránke ISRO pribudla informácia o štarte a aj prvé fotografie našej rakety. Prvýkrát sme uvideli aj vrchný stupeň rakety s uzavretým aerodynamickým krytom.

Obr.: Uzavretý aerodynamický kryt rakety PSLV-C38. Pod ním sa schováva aj 1. slovenská družica skCUBE. Úžasné, nie?

Výber niektorých môžete nájsť v galérii nižšie. Okrem fotografií nás veľmi potešila aj oficiálna brožúra k letu kde je spomenutá aj naša malá kocka skCUBE 🙂 Tu momentálne informácie končia. Podľa informácií dostupných z internetu by práve dnes mali zasadnúť jednotlivé technické skupiny a odsúhlasiť, či je raketa pripravená na štart a či neobjavili žiadne, ani tie najmenšie problémy ktoré by mohli ovplyvniť alebo dokonca ohroziť priebeh misie. My už odpočítavame a veríme, že všetko pôjde hladko.

Zdroje: