Workshop konzorcia EAST o slnečnej fyzike

V dňoch 4. až 7. októbra 2010 sa v Tatranskej Lomnici uskutoční pracovné stretnutie (workshop) konzorcia EAST prevažne o dlhodobých pozorovaniach Slnka, ktorý bude synchronizovaný s konečnou fázou inštalácie špeciálneho zariadenia na koronálnej stanici Lomnický štít schopného študovať rýchlosti a magnetické polia v slnečnej koróne.


Workshop sa zameria na slnečný cyklus, synoptické magnetogramy, slnečné konštanty, helioseizmológiu, rôzne slnečné siete pozorujúce Slnko nepretržite, konštrukciu lacných inštrumentov pre celkové pozorovanie Slnka a podobne. Organizátorom workshopu je Európska asociácia slnečných ďalekohľadov EAST (European Association for Solar Telescopes) v spolupráci s Astronomickým ústavom Slovenskej akadémie vied a Centrom kozmických výskumov.



Slnečný cyklus je najznámejším prejavom aktivity Slnka, ktorý je sprevádzaný pravidelným výskytom „tmavých“ škvŕn na slnečnom povrchu. Tento cyklus spôsobuje magnetické dynamo, ktoré pracuje pod povrchom Slnka. Keďže sa v jeho dôsledku intenzita magnetického poľa v slnečnej atmosfére postupne zvyšuje s periódou zhruba 11 rokov, sú k jeho štúdiu potrebné dlhodobé dáta. Takéto zosilnenia magnetických polí dokážu vyvolať nepriaznivé kozmické počasie v okolí našej Zeme a tým poškodiť nielen vesmírne technológie obiehajúce našu Zem ale aj tie, ktoré sa nachádzajú na jej povrchu. Tieto fakty amplifikujú dôležitosť štúdia nášho Slnka.

Príkladom dlhodobých pozorovaní Slnka, ktoré nám napomáhajú pri štúdiu slnečného cyklu, sú napríklad dáta zo slnečného ďalekohľadu na observatóriu Kitt Peak zhromažďované skoro neustále počas posledných 30tich rokov. Prvotné dáta pochádzajúce z tohto teleskopu vznikajú snímaním slnečného povrchu úzkou štrbinou za vákuovou nádobou pred spektrografom, ktorá vymedzuje úzku časť slnečného povrchu. Takýto úzky pás slnečného svetla následne putuje na spektrograf, kde sa analyzuje pozdĺžny Zeemanov jav indikujúci magnetické pole. Postupne sa takto preskenuje celý povrch Slnka a vznikne celodiskový slnečný magnetogram (Obrázok 1), na ktorom sú zobrazené magnetické polia nachádzajúce sa v danom čase na Slnku.



Obrázok 1: Magnetogram z observatória Kitt Peak. Magnetické polia rôznej polarity sú znázornené bielou a čiernou.

Tieto dáta sa dajú použiť rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je výroba špeciálnych dvojrozmerných synoptických časopriestorových máp zobrazujúcich časový vývoj slnečných povrchových magnetických polí v závislosti na ich heliografickej šírke (Obrázok 2). Nárast magnetickej aktivity je na nich v dôsledku slnečného cyklu reprezentovaný šípovými štruktúrami. Takéto mapy dokážu poskytnúť neoceniteľné informácie o slnečnom dyname – procese, ktorý v Slnku generuje magnetické pole.



Obrázok 2. Synoptická časopriestorová mapa zobrazujúca vývoj magnetických polí od 70tych rokov minulého storočia do roku 2004. Magnetické polia rôznej polarity sú znázornené bielou a čiernou. Intenzita týchto polí je reprezentovaná rôznymi odtieňmi bielej a čiernej farby. Znázornené sú slnečné cykly 21 (roky 1976-1987), 22 (roky 1987-1998) a časť cyklu 23 (roky 1998-2009). Latitude je heliografická šírka. Time je čas v rokoch. Zdroj: HAO

Viac o dlhodobých pozorovaniach Slnka a aj iných zaujímavých veciach sa môžete dozvedieť na horeuvedenom workshope EAST už o mesiac. Registrácia je možná do 15. septembra 2010 na webstránke workshopu EAST.

Tento článok vznikol v spolupráci s Astronomickým ústavom SAV.

Zdroj:
Workshop EAST

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.