IAU Sympózium 282 na Slovensku: Od interagujúcich dvojhviezd až po exoplanéty

V dňoch 18. až 22. júla 2011 sa v Tatranskej Lomnici uskutoční 282. sympózium IAU s názvom Od interagujúcich dvojhviezd až po exoplanéty. Táto konferencia bude venovaná 110. výročiu narodenia Dr. Antonína Bečváře, zakladateľa observatória na Skalnatom Plese a autora viacerých známych hviezdnych atlasov a katalógov medzi ktoré patrí Atlas Coeli, Atlas Borealis, Atlas Eclipticalis a Atlas Australis a ktoré boli používané astronómami na celom svete počas pol storočia.

Táto konferencia umožní vedcom z komunity venujúcej sa dvojhviezdam a extrasolárnym planétam diskutovať spoločne zdieľané postupy a nástroje používané pri štúdiu interagujúcich dvojhviezd, hnedých trpaslíkov a exoplanét. Medzi kľúčové témy budú patriť interagujúce dvojhviezdy, exoplanéty a hnedí trpaslíci v dvojhviezdnych sústavách, zobrazovacia technika, modely hviezdnych atmosfér, tvorba a evolúcia dvojhviezd, hnedých trpaslíkov a exoplanét, hydrodynamické simulácie exoplanét a prenosu hmoty v interagujúcich dvojhviezdach.

Na túto konferenciu je možné sa zaregistrovať na webstránke www.astro.sk/IB2E do mája 2011 za poplatok 250 eur, ktorý zahŕňa konferenčný zborník, konferenčnú večeru, kávu počas prestávok, transport z Popradu a prevoz z lokálnych ubytovacích zariadení.

Tento článok vznikol v spolupráci s Astronomickým ústavom SAV.

Zdroj:
www.astro.sk/IB2E

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.